У Универзитетском клиничком центру Републике Српске одржана је конференција за медије поводом “Мовембера” односно обиљежавања мјесеца новембра као мјесеца борбе против карцинома тестиса и карцинома простате у циљу подизања свијести о овим обољењима.
Карцином тестиса најчешће се јавља код мушкараца старости између 20. и 40. године, а од карцинома простате, једног од најчешћих карцинома у мушкој популацији обољева старија популација, старија од 65 година, а у свијету, као и на нашим просторима биљежи се све већи број обољелих.Др Слободан Хајдер, специјалиста уролог и помоћник генералног директора за медицинске послове УКЦ РС указао је на то да тумор тестиса има велики утицај на мушко репродуктивно здравље с обзиром на то да су код обољелих након оперативног захвата често потребне и радиотерапија и хемиотерапија које угрожавају репродуктивне могућности.
“Апеловао бих на пацијенте и колеге да о томе размишљамо прије операције и почетка онколошког третмана, да се изврши замрзавање сперме, али и да се размишља о естетским моментима који су пацијентима битни, јер се уградња имплантата може извршити током операције одстрањивања тестиса”, истакао је др Хајдер. Он је указао на то да је неопходно да се мушкарци у случају симптома као што су болне квржице или оток тестиса, болови у доњем дијелу стомака и леђа, јаве урологу.

Стручњаци су нагласили да се тумор тестиса може успјешно лијечити, а начин лијечења зависи од стадијума и врсте тумора. Случајеви карцинома тестиса много су чешћи него прије 20 година и сваког мјесеца се биљежи између пет и десет нових пацијената са различитим стадијумом карцинома.
“У европским земљама примјетан је драстичан пораст броја обољелих у односу на прије 40 година, а као разлози за то наводе се конзумирање адитива у исхрани, хране која је у пластици, те намирница животињског поријекла”, казала је др Радмила Рашета, специјалиста онколог из Клинике за онкологију УКЦ РС. Говорећи о карциному простате она је истакла да су симптоми ове болести поремећаји мокрења, болови у костима, а да болест најчешће погађа мушкарце у доби од 70 до 75 година.

Пацијент Александар Јовановић сматра да обољели треба да говоре о тумору тестиса, наводећи да га познаници често питају зашто говори о томе кроз шта је прошао. “Не мислим да је болест срамота. Сви треба да чују како то изгледа и реагују на вријеме и оду код уролога”, рекао је Јовановић. У његовом случају болест је откривена на вријеме и након операције брзо се вратио нормалном животу.
Филип Јаковљевић из удружења “Супербрке” истакао је да и ове године сакупљају новац за “бркин фонд”, те ће прикупљеним средствима помагати обољелим. Од 1. новембра почели су са обиљежавањем “Мовембра” односно праксе да током новембра мушкарци пуштају браду, а на крају мјесеца браде брију и остављају бркове како би репрезентовали карактер мушкарца.
Акцију подизања свијести, раног откривања и самопрегледа тестиса подржали су и студенти Медицинског факултета, организујући предавања студентима, средњошколцима и становништву бањалучке регије.