Универзитетски клинички центар Републике Српске успоставља сарадњу са три врхунска стручњака из Србије доц. др сц. мед. Никицом Грубором, доц. др сц. мед. Радојем Симић, академиком проф. др сц. мед. Војком Ђукић као и са проф. др Александром Лазаревићем из Бањалуке. Пацијенти из Републике Српске који су због природе болести и извођења најкомпликованијих хируршких интервенција морали одлазити у Србију први ће осјетити предност ове сарадње. Убудуће ће се моћи лијечити у Универзитетском клиничком центру РС, јер ће врхунски љекари из Београда долазити у Бањалуку. Еминентни кардиолог Александар Лазаревић из Бањалуке, ће такође бити у савјетничком тиму, учиће младе љекаре писању научноистраживачких радова и пројеката. Професор Лазаревић је нагласио да су људски ресурси и знање најважнији, честитајући руководству УКЦ-а што су препознали важност едукације и што ће први пут у овако великом броју послати младе љекаре на едукацију. Осим што ће у УКЦ-у изводити операције, чиме ће се смањити трошкови лијечења наших пацијената из Републике Српске, гостујући љекари ће колегама у УКЦ РС преносити своја искуства и давати савјете за развој наше здравствене установе који ће савјетодавно, али и у пракси, помагати домаћим љекарима и у научно-истраживачком раду.

“Сигурно ће бањалучки Клинички центар у најскорије вријеме бити заиста на највишем нивоу европске медицине уколико успијемо да едукујемо довољно младих колега“, рекао академик проф.др Војко Ђукић, специјалиста оториноларинголог. „Као што и ми шаљемо дјецу из Србије јер нисмо спремни да ријешимо ријетке случајеве и немамо технолошке могућности, тако треба и да се испомажемо овдје једни другима, напомиње доц. др Радоје Симић“, специјалиста дјечије хирургије Института за здравствену заштиту мајке и дјетета Србије.

Циљ Пословодства УКЦ РС је да постане најбољи у региону, а уз сарадњу са оваквим тимом стучњака то је врло извјесно.

„Надам се да смо спремни да одговоримо на све обавезе које нас овдје очекују и да ћу моћи да помогнем својим трудом, те да заједничким радом са колегама начинимо тимску причу за хирургију УКЦ-а и направимо добар искорак“, рекао је доц. др Никица Грубор, специјалиста хирургије са анестезиологијом Прве хирушке клинике КЦ Србија.

Овом сарадњом смањиће се трошкови лијечења и пружити могућност домаћем кадру за додатну едукацију. План менаџмента УКЦ РС је да се 96 љекара пошаље на усавршавање у Беч, Љубљану и Београд. „Циљ нам је да њихово огромно искуство пренесемо на наше љекаре и да пацијенти у Републици Српској имају здравствену услугу какву имају у европским и свјетским центрима,“ истакао је проф. др Владо Ђајић, в.д. генералног директора УКЦ-а Републике Српске.