Проф. др сц. мед. Жарко Ећим

(1937-2017)

 Обавјештавамо све запослене у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и све грађане да је дана  3. 12. 2017. године преминуо наш уважени  проф. др сц. мед. Жарко Ећим.

Проф. др сц. мед. Жарко Ећим, син Љубана и Јелисавке, рођен је 20. септембра 1937. године у селу Мирковац, општина Козарска Дубица. У току Другог свјетског рата са породицом је протјеран из родног краја и одведен у логор Јасеновац. Из логора је одведен у село Ласовац, затим у старе Пављане у католичку цркву одакле је одведен у село Брезовац гдје га је усвојила породица Хорваћек, те му дала име Иво Хорваћек. Након завршетка рата враћа се у родно село. Основну школу завршио је у Кнежици. Са још 24 питомца смјештен је у Дом ратне сирочади у Босанској Дубици. Иако је његова жеља била да упише Техничку школу, тадашње власти га одводе у Високо на кожарски занат. Из Високог бјежи и враћа се у родно село и уписује Средњу медицинску школу у Бањалуци, коју завршава 1958. године. Дипломирао је на Медицинском факултету у Скопљу 11. марта 1964. године. Као љекар опште праксе радио је у: Козарској Дубици, Српцу и Челинцу. Од 1. фебруара 1969. године бива запослен у нашој установи, тадашњем Медицинском центру у Бањалуци. Предавао је и у Медицинској школи у Бањалуци, предмет Анатомија и физиологија. Специјализацију из анестезиологије завршио је 1972. године у Загребу, а из урологије 1977. такође у Заграбу. У истом граду завршио је 1979. године постдипломске студије из клиничке фармакологије, а 1981. на Уролошкој клиници болнице “Др Младен Стојановић” одбранио магистарску тезу под називом: “Органске и функционалне промјене код неправилно и недовољно лијечене уринарне туберкулозе”. За стручног сарадника (асистента) на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци изабран је 1982. године. Звање примаријуса стекао је у априлу 1983. године. Исте године у Сарајеву је положио специјалистички испит из опште хирургије, те тада постаје једини љекар са три специјализације. Докторску дисертацију под називом: “Туберкулоза бубрега комплицирана нефролитијазом на подручју Босанске Крајине” одбранио је у новембру 1987. године. На Медицинском факултету у Бањалуци 1989. године изабран је за доцента на предмету “Хирургија са ратном хирургијом”, а одлуком Научно-наставног вијећа Медицинског факултета у Бањалуци од 20. септембра 1994. за ванредног професора на предмету “Хирургија са ратном хирургијом”. Објавио је монографије: “Туберкулоза бубрега: дијагностика”(1994); у сарадњи са кћерком, проф. др сц. мед. Весном Ећим Злојутро “Повреде урогениталних органа”(1997);” Неоплазме бубрега”(1999) и “Бањалучка хирургија” (2003). Током службе био је шеф Одсјека урологије са специјалистичким амбулантама. За начелника Клинике за урологију Клиничког центра Бањалука изабран је 1999. године. За редовног професора на Медицинском факултету на предмету: хирургија са

ратном хирургијом изабран је 2001. године. Као аутор и коаутор објавио је 138 научних, стручних и конгресних саопштења. У заслужену пензију отишао је 4. августа 2002. године. Заједно са проф. др сц. мед. Милорадом Станишићем и проф. др сц. мед. Драганом Данелишеном 2003. године објавио је монографију “Бањалучка хирургија“. Током протеклог отаџбинског рата од 1991. до 1995. године, иако је имао распоред на Хирушкој клиници у Бањалуци јавља се добровољно и стаје на чело хирушког тима. У току рата дао је огроман допринос у лијечењу рањеника у Прњавору, Модричи, Теслићу и Козарској Дубици.

Иза себе је оставио супругу Виду, кћерку Весну, сина Љубана, четири унука, три унуке и праунука Луку.

Комеморативна сједница поводом смрти проф. др сц. мед. Жарка Ећима, одржаће се данас 4.12.2017. године у 11:00 часова у амфитеатру Медицинског факултета (зграда Матернитеа УКЦ РС). Проф. др сц. мед. Жарко Ећим биће сахрањен у уторак 5.12.2017. године у 13:00 часова на гробљу Свети Пантелија у Борику у Бањалуци.