Клиника за ортопедију Универзитетског Клиничког центра Републике Српске располаже изванредним капацитетима за ортопедску хирургију. На располагању има, сваког радног дана, најсавременије опремљену операциону салу. Стационарни дио има 28 лежајева. Тим Клинике за ортопедију је изванредно утрениран, а чине га шест специјалиста ортопедске хирургије и трауматологије и шест доктора медицине на специјализацији (два из физикалне медицине и рехабилитације и четири из ортопедије са трауматологијом). Атмосфера за рад у Клиници је изванредна, а за то је заслужно 16 љубазних медицинских сестара – техничара који су посвећени пацијентима.

За пријем пацијента на Клинику за ортопедију је довољна само болничка упутница од надлежног доктора породичне медицине, без било каквих додатних комијских одобрења.
Клинику за ортопедију чине два одјељења:

  1. Одјељење опште опртопедије
  2. Одјељење спортске ортопедије

Добро је познато, у ширем окружењу,да Клиника за ортопедију УКЦ РС има дугогодишњу традицију (преко 35 година) у успјешном збрињавању спортских повреда, посебно повреда кољена. Дугогодишње искуство и континуирано усавршавање резултирали су добрим резултатима у операцијама повреда менискуса, хрскавице и предњег укрштеног лигамента кољена. Захваљујући чињеници да је обезбјеђена врхунска артроскопска опрема операције реконструкције предњег укрштеног лигамента се раде артроскопски по најсавременијим принципима ортопедске хирургије. Клиника за ортопедију има, такође, дугу традицију и када су операције ендопротеза кука у питању, а уназад 10 година интензивно се раде и операције ендопротеза кољена. Клиника располаже имплантатима изузетно високог квалитата.

У Клиници за ортопедију се раде и операције несанираних прелома, као и хирургија тумора локомоторног система. Већ 20 година се ради ултразвучна дијагностика и ортопедско лијечење развојног поремећаја дјечијих кукова као и операције урођеног кривог стопала, те операције урођеног ишчашења кукова. Клиника располаже врхунским ултразвучним апаратом, на преглед се не чека, а довољна је упутница од надлежног доктора породичне медицине уз наруџбу на телефон 051/343 220. УЗ раде два љекара Клинике, прим. мр сц. мед. Владимир др Папић и Ћурлик др Дејан.

Посебна компаративна предност Клинике за ортопедију УКЦ РС у односу на друге Центре је што се на операције не чека дуже од 15 дана, зависно од стања залиха ендопротеза, па ни на операције ендопротеза кука и кољена, а пацијенти не плаћају никакве додатне партиципације за ендопротезе. Ортопедска амбуланта ради свакодневно од 07:00 до 15:00 часова, а за преглед је довољна специјалистичка упутница од доктора породичне медицине, уз претходно наручивање на број 051/343-220.

 

23 Ortopedija