U periodu od 13. do 15. novembra 2017. godine u Amfiteatru Maternitea na Paprikovcu se održao kurs pod nazivom „Napredna reanimacija novorođenčeta.“ Odjeljenje intenzivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti UKC RS i Sekcija neonatologa  RS  su inicijatori održavanja ovog kursa i naprednog reanimacionog treninga koja funkcioniše u okviru Udruženja pedijatara RS. Obukom je obuhvaćeno 70 polaznika (ljekari neonatolozi, pedijatri, anesteziolozi, ginekolozi i medicinske sestre) iz svih porodilišta i  dječjih odjeljenja  u RS. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije porođajna asfiksija je odgovorna za  23% od oko 5 miliona smrti novorođenčadi, koje se svake godine dese u svijetu. Upravo ovaj postotak govori o važnosti održavanja ovog edukacionog kursa u našoj zdravstvenoj ustanovi i opredjeljenju da ulažemo u usavršavanje kadra. Oko jedan milion beba godišnje u svijetu ima letalan ishod zbog porođajne asfiksije, a ogroman  broj preživjele novorođenčadi zadobije trajne posljedice po zdravlje. Velikom broju novorođenčadi adekvatna reanimacija bila je nedostupna. Održavanje ovog kompleksnog kursa je omogućila humanitarna organizacija Crkva Isusa Hrista Spasitelja iz USA.

Obuka se izvršila po Udžbeniku i zadnjim preporukama Američke akademije za pedijatriju i Američkog udruženja kardiologa. Predavači i edukatori su bili najstručniji  ljekari i sertifikovani treneri iz oblasti reanimacije novorođenćeta iz USA, zajedno sa domaćim  ljekarima, koji su nakon ranijih treninga takođe postali sertifikovani edukatori i treneri iz oblasti neonatalne reanimacije. Po završetku obuke i edukatori i polaznici treninga su dobili odgovarajuće sertifikate sa kojima su stekli zvanje i mogućnost da  postanu edukatori u svojim ustanovama. Rezultati hiljada novorodjenčadi godišnje mogu se poboljšati širom primjenom odgovarajućih tehnika reanimacije. Pravovremena i kvalitetna reanimacija omogućava, ne samo preživljavanje novorođenčeta, već je i preduslov za kvalitetan život što je glavni zadatak medicinskog osoblja koje mora poznavati tehnike i vještine reanimacije, a na čemu Odjeljenje intenzivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti UKC RS permanentno radi.