Klinika za infektivne bolesti pruža ambulantne i hospitalne usluge pacijentima iz oblasti infektologije. Klinika za infektivne bolesti nadležna je za liječenje oboljelih od akutnih i hroničnih infektivnih bolesti koje obuhvataju oboljenja centralnog nervnog i perifernog nervnog sistema, respiratornog, digestivnog, urogenitalnog, lokomotornog sistema i kože, odnosno akutna i hronična oboljenja virusne, bakterijske, parazitarne i gljivične etiologije, bolničke ili oportunističke etiopatogeneze, uključujući HIV infekciju i febrilna stanja nejasne etiologije.

 U Klinici za infektivne bolesti UKC RS mogu se obavljati kontrolni specijalistički pregledi od 08:00h do 14:00 h svaki radni dan.

Klinika je referentni centar za liječenje oboljelih od hepatitisa C i hepatitisa B, virusnih infekcija i osoba koje žive sa HIV/AIDS-om.

U Klinici za infektivne bolesti od 1. juna 2007. godine radi Savjetovalište za hepatitise B i C, te HIV infekciju u kojem se provodi dobrovoljno, anonimno i besplatno testoranje na HIV, savjetovanje prije i poslije testiranja, brzi testovi (HIV, HCV, HBV), psihosocijalna podrška osobama koje žive sa hroničnim hepatitisom B i/ili C, te osobama koje žive sa HIV/AIDS-om, kao i osobama iz njihovog okruženja (ukućani, partneri, prijatelji…), preekspoziciona profilaksa hepatitisa B kod zdravstvenih radnika i postekspoziciona profilaksa hepatitisa B i HIV infekcije kod zdravstvenih radnika nakon incidenta. Radno vrijeme Savjetovališta je od 07:00 do 15:00 časova radnim danom.

U Klinici se za hospitalne pacijente radi cijeli niz dijagnostičkih pretraga, između ostalih biopsija jetre, ultrazvuk abdomena, endoskopije (endoskopija, EGD-a, rektosigmoidoskopija) i EKG snimak.

Klinika za infektivne bolesti se sastoji od tri odjeljenja:

  • Odjeljenje za gastroenterohepatologiju sa opštom infektologijom i dnevnom bolnicom
  • Odjeljenje za infekcije kod imunodeficijencije sa opštom infektologijom
  • Odjeljenje za neuroinfekcije i poluintenzivnu njegu sa opštom infektologijom

Telefonski imenik Klinike

Adresa: Ul. 12 Beba bb, Banja Luka