Vijesti

Prvi put u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC Republike Srpske izvedena perkutana drenaža apcesa jetre

Medicinski profesionalci u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC Republike Srpske su početkom 2023. godine izveli prvu uspješnu ultrazvučno vođenu perkutanu transhepatičnu drenažu jetrenog apscesa. Procedura podrazumjeva minimalno invazivnu terapijsku metodu u tretmanu gnojnih kolekcija u jetrenom tkivu, koja se radi pod kontrolom ultrazvuka.

27/01/2023|

Primjenjen tretman transkranijalnom magnetnom stimulacijom kod dvije pacijentice sa dijagnozom depresije

U Klinici za psihijatriju UKC Republike Srpske primijenjen je moderan i efikasan oblik liječenja psihijatrijskih bolesti – tretman  transkranijalnom magnetnom stimulacijom kod dvije pacijentice sa dijagnozom depresije koje su na bolničkom tretmanu u kabinetu za tranksranijalnu magnetnu stimulaciju.

19/01/2023|

Specijalizanti 2022

Od dolaska prof. dr Vlade Đajića na čelo UKC Republike Srpske zaposleno je više od 300 ljekara i 800 medicinskih tehničara. Na ovaj način se osigurava stabilnost zdravstvenog sistema Republike Srpske i ulaže u budućnost medicinske profesije. Tome u prilog govori i činjenica da je prošle godine dodijeljeno rekordnih 78 specijalizacija za mlade ljekare iz Republike Srpske. Opredjeljeni smo da ulažemo u mlade medicinske kadrove koji će od svojih mentora dobijati vrijedna znanja i vještine i iste nastaviti primjenjivati u našoj zemlji. Naš cilj je zadržati kvalitetne kadrove i jačati medicinske institucije Republike Srpske.

17/01/2023|

Zlatnici za bebe rođene na Dan Republike

Povodom obilježavanja Dana Republike, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik darovao je zlatnikom 32 bebe rođene 9. januara, od kojih je devet rođeno u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Republike Srpske. Danas je generalni direktor prof. dr Vlado Đajić u ime predsjednika Republike Srpske uručio zlatnike bebama rođenim u našoj ustanovi.

12/01/2023|

Dodjela ordenja povodom Dana Republike Srpske

Povodom obilježavanja 31 godine postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike Srpske, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas Ordenom Krst Milosrđa za požrtvovanje, hrabrost i dugogodišnji rad u liječenju pacijenata i veliki doprinos u razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske prof. dr Antoniju Verhaz, specijalistu infektologije, supspecijalistu gastroenterohepatologije načelnicu Klinike za infektivne bolesti i prim. dr Mladena Duronjića, specijalistu pulmologa načelnika Klinike za plućne bolesti.

08/01/2023|

Donacija paketića najmlađim pacijentima

Zahvaljujemo se svima koji su odvojili svoje vrijeme i sredstva kako bi obradovali naše najmlađe pacijente tako što su im poklonili paketiće dok su bili hospitalizovani u UKC Republike Srpske za vrijeme praznika.

„Sva radost života stane u osmijeh djeteta!”

 

 

 

 

 

 
 
 

 

04/01/2023|

Darivanje prvorođene bebe

Prva beba u 2023. godini u Republici Srpskoj, djevojčica Maša iz Broda rođena je u UKC Republike Srpske.

01/01/2023|

Prvih 100 kardiohirurških zahvata u Klinici za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske

Prvih 100 kardiohirurških zahvata u Klinici za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske je izvedeno uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine- Sremska Kamenica. Prva kardiohirurška operacija je izvedena 6.6.2022.godine, a do sada je uspješno operisano 100 pacijenata. Ove operacije uključuju hiruršku revaskularizaciju miokarda, operativno liječenje valvularnih bolesti srca, te takođe najnovije metode hirurškog liječenja srčane slabosti.

23/12/2022|

Nova interventna radiološka procedura u tretmanu vaskularnih oboljenja

Danas je u našoj ustanovi prvi put izvedena EVAR (endovaskularno liječenje aneurizmi aorte) koju je izveo tim interventnih radiologa i vaskularnih hirurga UKC Republike Srpske pod mentorstvom prof. dr Dragana Sagića, interventnog radiologa sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Beograd.

22/12/2022|

Kontinuirana edukacija u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske

U  Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske, 15. i 16.12. 2022. godine održavala se kontinuirana medicinska edukacija iz oblasti dijaliznih procedura u liječenju kritično oboljelih pacijenata. Edukaciju naših ljekara je obavio dr Vedran Premužić, nefrolog i načelnik Odjeljenja za dijalizu u KBC Zagreb.

16/12/2022|