Vijesti

Stotinu neurologa iz Srbije na neurološkom skupu u Banjaluci

Neurolozi Republike Srbije i Republike Srpske jedinstveni u nauci i struci

Međunarodni simpozijum pod nazivom „Prvi sastanak neurologa Srbije i neurologa Republike Srpske“ se održavao u periodu od 19.4. do 21.4.2019. godine u Hotelu Bosna u Banjoj Luci, a svečano otvaranje upriličeno je 20.4.2019. godine sa početkom u 09:00 časova. Naime, ovo je prvi put da se organizovao naučni skup koji je okupio preko sto neurologa sa obje strane Drine, čime su se dodatno ojačale neraskidive veze, unaprijedila saradnja između Republike Srpske i Srbije i obrisale sve granice, kako geografske tako i naučne. U okviru kontinuirane medicinske edukacije, u organizaciji Društva doktora medicine Republike Srpske, Udruženja neurologa Republike Srpske i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, na ovom skupu najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti govorili su o problematici neuroloških oboljenja kao i o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Bila je ovo jedinstvena prilika gdje smo pokazali da smo jedan, nedjeljiv, neraskidovo povezan narod koji je u medicinskoj nauci i struci uvijek vodio računa o dostojanstsvu profesije i dostojanstvu pacijenta.

20/04/2019|

Ruska medicina u UKC RS

Nastavak kontinuirane medicinske edukacije naših ljekara

Kao nastavak kontunuirane medicinske edukacije i međunarodne saradnje, kao i razmjene pozitivnih iskustava u dijagnostikovanju i liječenju onkoloških oboljenja između Onkocentra u Sankt Peterburgu i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske zadovoljstvo nam je da informišemo javnost da su se naši ljekari dr Zoran Aničić, zamjenik šefa Odjeljenja za ezofagogastričnu i intestinalnu hirurgiju, specijalista opšte hirurgije  i dr Goran Janjić, specijalista opšte hirurgije u periodu od 5. marta do 15. aprila ove godine edukovali u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

18/04/2019|

Još jedan korak kontinuirane medicinske edukacije kadra u UKC RS

Vrhunski stručnjaci iz Srbije u UKC RS

Kao što je već poznato, jedna od najvažnjih karika u razvoju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske je kontinuirana edukacija našeg medicinskog osoblja, kao i uspostavljanje profesionalnih i institucionalnih kontakata sa srodnim institucijama u regionu i svijetu.  S tim u vezi, danas i tokom narednih dana, devet eminentnih stručnjaka iz Srbije izvodiće je procedure u našoj ustanovi.

22/03/2019|

IN MEMORIAM

prim. dr Dušan Maksimović

(1929- 2019)

Obavještavamo sve zaposlene u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i sve građane da je preminuo naš uvaženi  prim. dr Dušan Maksimović.

18/03/2019|

Obavljen složeni mikrohirurški rekonstruktivni zahvat prednjeg masiva lica

U subotu 16.3.2019 godine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije zajedno sa prof. dr Milomirom Ninkovićem jednim od najboljih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga u svijetu i načelnikom Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i hirurgiju ruke i Centra za opekotine bolnice Bogenhauzen u Minhenu uradili su složeni mikrohirurški rekonstruktivni zahvat prednjeg masiva lica što podrazumijeva složenu mikrohiruršku operaciju nosa i poda usne duplje.

18/03/2019|

Obilježavanje Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma u UKC RS

Rezultati skrininga na glaukom

Klinika za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Udruženje oftalmologa u periodu od 11. do 17. marta 2019. godine obilježava Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma.

15/03/2019|

Obilježavanje Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma u UKC RS

Besplatno mjerenje očnog pritiska za sve zainteresovane građane 14. marta 2019. godine

13/03/2019|

Predstavnici Humanitarnog udruženja “Karitas” , Župnog ureda „Sveti Roko“ iz Gradiške u posjeti UKC RS

Uručena vrijedna donacija njemačkog udruženja

Predstavnici Humanitarnog udruženja “Karitas”, Župnog ureda „Sveti Roko“ iz Gradiške uručili su danas Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci donaciju – bolesničke krevete, ormariće, stolice i kolica za veš.
Pomoćnik generalnog direktora UKC RS za ljudske resurse prof. dr Zoran Mavija zahvalio je na donaciji i istakao da se nastavlja saradnja sa ovom organizacijom, na zadovoljstvo pacijenata koji se liječe u našoj zdravstvenoj ustanovi.
Kako je naveo riječ je o kvalitetnim bolesničkim krevetima i pratećoj opremi, a ovakve donacije su uvijek dobrodošle u velikoj zdravstvenoj ustanovi poput UKC RS.

13/03/2019|

Više od 1000 radnica Univerzitetskog kliničkog centra RS proslavilo 8. mart

Uloga žene u društvu i u našem kolektivu je veoma značajna i hvala vam što postojite, jer ste vi pokretačka snaga naše institucije koja unazad dvije godine postiže sve bolje rezultate, rekao je ovo sinoć prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS na proslavi povodom Međunarodnog dana žena, na kojoj se okupilo više od 1000 radnica naše ustanove.

08/03/2019|

Najsavremeniji vid hirurškog liječenja karcinoma pluća u UKC RS

Ekspert savremene grudne hirurgije UKC Ljubljana doc. dr Tomaž Štupnik u UKC RS

Ljekarski tim Službe za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uspješno je danas izveo operaciju koja predstavlja najveći domet grudne hirurgije u liječenju karcinoma pluća. Ovaj zahvat je izveden zajedno sa ekspertom savremene grudne hirurgije iz UKC Ljubljana doc. dr Tomažom Štupnikom. Riječ je o uniportal VATS lobektomiji koju ljekari najčešće izvode kod karcinoma pluća i pacijenta operišu pod kontrolom video-kamere. Radi se o minimalno-invazivnom zahvatu, a ujedno i o radikalnoj operaciji koja se izvodi kroz rez od 3 cm. Ovaj sofisticirani zahvat je skoro bezbolan i oporavak je maksimalno brz.

06/03/2019|