Vijesti

Zahvalnost Ambasade Katara u BiH za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske

Sedam državljanja Katara i jedan državljanin Filipina su se duži vremenski period liječili u našoj ustanovi zbog zadobijenih povreda u saobraćajnoj nezgodi.

23/07/2021|

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske pridružuje evropskim institucijama sa respektabilnim stručnim i naučnim kapacitetima

Nedavno je objavljen naučni rad pod nazivom  “Initial presenting manifestations in 16,486 patients with inborn errors of immunity include infections and noninfectious manifestations” u visoko rangiranom naučnom časopisu The Journal of Allergy and Clinical Immunology (Impakt faktor 14.110).

23/07/2021|

Predstavnica UNICEF-a dr Rounak Kan u posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske

 

Tri godine od završetka procesa akreditacije Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS u okviru UNICEF projekta  „Akreditacija bolnica – prijatelja beba”

14/07/2021|

Uvedena nova procedura za najmlađe pacijente Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske

Liječenje retinopatije kod prijevremeno rođene djece intravitrealnom aplikacijom anti-VEGF lijeka

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske uvedena je nova procedura -intravitrealna aplikacija anti-VEGF lijeka kojom se liječi retinopatija kod prijevremeno rođene djece.

Naime, kod nedonoščadi zbog prijevremenog rođenja dolazi do zdravstvenih problema, odnosno komplikacija usljed prematuriteta, među kojima su i problemi sa vidom. Krvni sudovi retine, zadnjeg dijela oka, kod nedonoščadi nisu u potpunosti razvijeni – periferni dio retine je bez krvnih sudova. Sa prijevremenim rođenjem bebe, i oksigenoterapijom, prekida se uobičajeni, normalni razvoj krvnih sudova retine, a kod polovine nedonoščadi dolazi do razvoja retinopatije.

09/07/2021|

IN MEMORIAM

 

Prim.dr Bogdan Stojaković (1937-2021)

Obavještavamo javnost i zaposlene da je preminuo naš uvaženi ljekar prim. dr Bogdan Stojaković.

07/07/2021|

Čuveni svjetski grudni hirurg dr Diego Gonzales Rivas u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske

Eminentni stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije Dijego Gonzalez Rivas posjetio je  Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, čime je nastavljena posjeta svjetskih stručnjaka u našoj ustanovi.

Ovo je ujedno bila i prilika za susret grudnih hirurga iz regiona, razmjenu iskustava i uspostavljanje saradnje između relativno malobrojnih kuća grudne hirurgije u regiji.

02/07/2021|

Pohvale delegacije Uralske regije iz Ruske Federacije za rad Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske

Delegacija Uralske regije iz Ruske Federacije zajedno sa generalnim direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vladom Đajićem i saradnicima obišla je organizacione jedinice naše zdravstvene ustanove. Direktor Prve bolnice u Magnitogorsku dr Jevgenij Vladimirović Šahlin rekao je da UKC Republike Srpske i Prva bolnica u Rusiji imaju isti pristup u pružanju ljekarske pomoći i rehabilitaciji oboljelih od kovida, te pohvalio rad medicinskog osoblja UKC RS na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem.

02/07/2021|

Savremeni pristup u zbrinjavanju preponske kile u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske

Tim Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uradio je laparoskopsku operaciju preponske kile.

Laparoskopska hernioplastika je procedura koja je komfornija za pacijenta jer je postoperativni oporavak bolesnika znatno brži i boravak u bolnici u odnosu na klasičnu operaciju je znatno kraći. Riječ je o proceduri koja će se redovno izvoditi u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju.

29/06/2021|

Osnovan Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi UKC RS

Na Trgu Krajine tradicionalno je obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, a akciji su se prvi put organizovano pridružili i radnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske koji su osnovali Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi UKC RS.

11/06/2021|

Posjeta kineske delegacije Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske

Najavljena ulaganja Kine u zdravstveni sektor Republike Srpske

Prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske održao je danas radni sastanak sa počasnim predsjednikom Agencije za tehničku i ekonomsku saradnju Kine i Evrope (CEATEC), Guo Đin Pinom. Na sastanku je dogovorena saradnja Republike Srpske i privrednih kompanija iz Kine.

09/06/2021|