Vijesti

Ljekari iz Slovenije edukuju mlade ljekare UKC Republike Srpske

U UKC Republike Srpske i ovog vikenda u toku je nastavak kontinuirane medicinske edukacije iz primjene ultrazvuka u hitnoj i intenzivnoj medicini. Ljekari specijalizanti interne medicine, kardiologije, pulmologije, infektologije i anestezije usvajaju osnove za primjenu POCUS – fokusiranog ultrazvučnog pregleda integrisanog u kliničku sliku pacijenta, a sa ciljem što brže dijagnostike i hitnog tretmana životno ugroženog pacijenta. Istovremeno specijalizanti anestezije vježbaju primjenu ultrazvuka u regionalnoj anesteziji. Edukacija se odvija u saradnji sa ljekarima iz Maribora, što je nastavak saradnje naše ustanove sa zdravstvenim ustanovama u regionu.

22/04/2023|

Posjeta dobrovoljnih davalaca krvi UKC Republike Srpske

Povodom “Vaskršnje akcije“ dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Grada Banjaluka, našu ustanovu su posjetili dobrovoljni davaoci krvi iz regiona.

21/04/2023|

Inovativni pristup u liječenju ortopedskih pacijenata

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske raspolaže sa aparatom koji ima mogućnost da pravi fibrinski lijepak koji je bogat trombocitima. Fibrinski lijepak je biološko terapijsko sredstvo koje potpomaže uspostavljanje lokalne hemostaze i omogućava atraumatsko povezivanje i/ili pokrivanje (zatvaranje) oštećene tkivne površine što vremenom doprinosi postizanju većeg terapijskog učinka.

20/04/2023|

Čuveni svjetski torakalni hirurg Dr Diego Gonzalez Rivas i ekipa Netflix-a u UKC Republike Srpske

Čast nam je što već šesti put imamo priliku da ugostimo vodećeg svjetskog grudnog hirurga dr Diega Gonzaleza Rivasa u našoj ustanovi. Tokom ovog hands-on treninga dr Diego Gonzales Rivas će zajedno sa ljekarima Klinike za torakalnu hirurgiju na čelu sa dr Markom Kantarom izvesti četiri  hirurška zahvata.

18/04/2023|

Iskorak u hirurškom zbrinjavanju naših najmlađih pacijenata

Hirurški tim Klinike za dječiju hirurgiju na čelu sa dr Aleksandrom Brkovićem, po prvi put u UKC  Republike Srpske izveo je poštedno, video-asistirano odstranjenje urođene anomalije crijeva koja se naziva Mekelov divertikulum (lat. diverticulum Meckeli). Ovaj pionirski poduhvat naše Klinike za dječiju hirurgiju je izveden kod dječaka u dobi od 2 i po godine, koji se javio na gastroenterološku obradu zbog pojave svježe krvi u stolici. Scintigrafski je potvrđeno postojanje Mekelovog divertikuluma, te je postavljena indikacija za operativno liječenje. Operacija je izvedena dijelom laparoskopski kada je anomalni dio crijeva izveden na rez na pupku, a zatim je urađeno odstranjivanje anomalije i uspostavljanje kontinuiteta crijeva. Operativni i postoperativni tok protekli su uredno. Patološki je potvrđen Mekelov divertikulum. Dječak se nakon mjesec dana od operacije osjeća dobro i uživa u svakodnevnim aktivnostima.

13/04/2023|

Operacije želučane kile u UKC Republike Srpske

U dvodnevnoj radnoj posjeti UKC Republike Srpske borave prof. dr sc. med. Aleksandar Simić, specijalista opšte hirurgije, zamjenik direktora Klinike za digestivnu hirurgiju (I hirurške klinike) i šef Katedre za hirurgiju i anesteziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i doc. dr sc. med. Ognjan Skrobić, specijaliste opšte hirurgije i klinički asistent na Katedri hirurgije i anesteziologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

07/04/2023|

Saradnja UKC Republike Srpske i JZU Sveti apostol Luka u Doboju Dodjela certifikata za uspješno završenu obuku medicinskih profesionalaca iz Doboja

Stručnjaci iz Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske su doktorima i medicinskom osoblju u JZU Sveti apostol Luka u Doboju održali certifikovan kurs iz intenzivne medicine. Zahvaljujući uspješno završenoj obuci iz oblasti intenzivne medicine (perkutane traheotomije), u JZU Sveti apostol Luka u Doboju osnovana je organizaciona jedinica koja je slična Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane u UKC Republike Srpske. Tim povodom svim učesnicima certifikovanog kursa su danas uručeni certifikati o završenoj obuci iz ove oblasti. Važno je naglasiti da je pod mentorstvom stručnjaka iz Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske, prvi put u bolnici u Doboju urađen zahvat tj. perkutana traheotomija. Perkutana traheotomija je zahvat koji se primjenjuje kod životno ugroženih pacijenata kojima je potrebna dugotrajna mehanička ventilacija. UKC Republike Srpske pored toga što je najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj, takođe je naučno nastavna baza, a naši medicinski profesionalci su angažovani da kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova prenose svoja znanja i vještine kako bi naš zdravstveni sistem bio sve jači.

30/03/2023|

Dr Armend Sipahi u UKC Republike Srpske

Danas je u posjeti UKC Republike Srpske dr Armend Sipahi angažovan u bolnicama Medipol i Gaziosmanpaša u Istanbulu. Tim povodom upriličen je sastanak sa Poslovodstvom UKC Republike Srpske na kojem je dr Armend Sipahi predstavio rad i aktivnosti ovih bolnica. Takođe, na sastanku su se razmatrale mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa našom zdravstvenom ustanovom.

24/03/2023|

Regionalni dermoskopski kurs

Regionalni dermoskopski kurs se održava u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u periodu od 24. do 25. marta. Stručni skup koji okuplja brojne stručnjake iz regiona i svijeta se održava u organizaciji UKC Republike Srpske i Udruženja doktora za kožne i polne bolesti „CUTIS“. Ovom prilikom naši dermatolozi će prezentovati slučajeve pacijenata liječenih u Klinici za kožne i polne bolesti UKC Republike Srpske i sa kolegama razmijeniti stečena znanja i iskustva iz ove oblasti.

24/03/2023|

Donacija Odjeljenju dječije hematoonkologije UKC Republike Srpske

Primopredaja medicinske opreme namijenjene za Odjeljenje dječje hematoonkologije UKC Republike Srpske održana je danas u Roditeljskoj kući u organizaciji Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“.

22/03/2023|