Vijesti

IN MEMORIAM Dr Pavao Džeba (1936-2024)

Dana 7.3.2024. godine preminuo je naš uvaženi ljekar dr Pavao Džeba, specijalista pedijatar koji je najveći dio svog radnog vijeka proveo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Dr Pavao Džeba rođen je 1936. godine u Derventi. Medicinski fakultet završio je 1963. godine. Radio je u Opštoj bolnici Derventa i Medicinskom centru Derventa. Primljen je  1971. godine na specijalizaciju iz pedijatrije u tadašnji Medicinski centar Banjaluka, u Službu za zaštitu djece i omladine.  Obavljao je funkciju šefa Odsjeka za novorođenčad u Službi za zaštitu zdravlja žena, kasnije funkciju šefa Odsjeka za novorođenčad Klinike za ginekologiju i akušerstvo. U penziju odlazi 2001. godine.

Sahrana je obavljena 18. marta na Novom groblju u Beogradu.

19/03/2024|

Obilježavanje 25 godina od osnivanja Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju

Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju obilježava 25 godina rada i funkcionisanja kao posebna organizaciona jedinica.Ovaj značajan jubilej danas se obilježava sa prijateljima i saradnicima uz predstavljanje istorijata i razvoja Klinike, te uručenje zahvalnica zaslužnim pojedincima. Obilježavanju prisustvuju i doajeni banjalučke hirurgije čije zalaganje, trud i rad su postavili temelje današnje Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju.

15/03/2024|

Svjetski dan borbe protiv glaukoma

Kao i prethodnih dvadesetak godina medicinski profesionalci Klinike za očne bolesti UKC Republike Srpske su se pridružili obilježavanju Svjetske nedjelje glaukoma. Tim povodom svim zainteresovanim građanima organizovana je akcija besplatnog skrininga glaukoma.

13/03/2024|

Svjetski dan borbe protiv gojaznosti

Odjeljenje endokrinologije Klinike za unutrašnje bolesti organizuje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti. Ovogodišnji moto je “Pričajmo o gojaznosti bez predrasuda i osuđivanja”. Gojaznost je bolest koja pogađa čitavo društvo, a broj gojaznih osoba je u stalnom porastu zbog čega se ovaj dan obilježava kako bi se skrenula pažnja o mogućnostima prevencije i liječenja. Medicinski profesionalci su danas svim zainteresovanim građanima mjerili tjelesnu visinu i težinu, mjerili obim struka, izračunavali indeks tjelesne mase, mjerili šećer u krvi i krvni pritisak.

04/03/2024|

Prvi kardiohirurg u Republici Srpskoj u Klinici za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske

Naša ustanova na čelu sa prof. dr sc. med. Vladom Đajićem zabilježila je značajne iskorake u svom poslovanju, te intenzivno i bez predaha radi na tome da UKC Republike Srpske dobije status najsavremenijeg i najmodernijeg kliničkog centra u regionu. Od otvaranja Klinike za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske koje je upriličeno 11. septembra 2022. godine do sada je uspješno izvedeno više od 400 kardiohirurških zahvata. Operacije su izvedene uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Sremska Kamenica.

01/03/2024|

Onkološko digestivna hirurgija juče, danas, sutra

Odjeljenje za laparoskopsku hirurgiju Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC Republike Srpske organizuje seminar pod nazivom “Onkološko digestivna hirurgija juče, danas, sutra”. Riječ je o trodnevnom seminaru koji podrazumijeva jedan dan teoretskog dijela i dva operativna dana. Predavači su eminantni stručnjaci iz Srbije, Rusije i Amerike koji će sa našim zaposlenim podijeliti svoja stečena iskustva i znanja. Tokom dva operativna dana naši stručnjaci će zajedno sa gostima izvesti operativne zahvate tj. laparoskopsku resekciju želuca, jednjaka , debelog crijeva itd.

28/02/2024|

Tamara Vučić, supruga predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u posjeti UKC Republike Srpske

Tamara Vučić, supruga predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića danas je u posjeti UKC Republike Srpske. Gospođa Vučić je prilikom posjete obišla Kliniku za ginekologiju i akušerstvo, kao i Banku humanog mlijeka Klinike za dječije bolesti.

23/02/2024|

Prvi put u UKC Republike Srpske izvedeni hirurški zahvati liječenja gojaznosti

Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju u okviru strateškog razvoja klinike i edukativne saradnje sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srbije (Prva hirurška klinika, edukativna baza Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju) organizuje akreditovani  dvodnevni  simpozijum: „Minimalno invazivna hirurgija gornjeg gastrointestinalnog trakta“.

23/02/2024|

PRVI PROJEKAT IZ NAUČNE OBLASTI CANCER, HORIZON EU U BOSNI I HERCEGOVINI ZAPOČEO NA ODJELU DJEČIJE HEMATONKOLOGIJE UKC REPUBLIKE SRPSKE!

Cilj projekta je promovisanje poboljšanje kvaliteta života kod djece i mladih i njihovih porodica koji su izlječeni od maligne bolesti. U Evropi svake godine oboli oko 35.000 dece i adolescenata od malignih bolesti. Sa trenutnim modalitetima savremenog onkološkog liječenja 80% njih preživi najmanje pet godina, ali intenzivni onkološki tretmani ostavljaju kasne zdravstvene posljedice i smanjuju kvalitet života kako izlječenih tako i njihovih porodica.
Projektom će biti identifikovane nezadovoljene potrebe dece, adolescenata i mladih odraslih osoba i njihovih porodica, te prilagoditi dostupne elektronske alate za rješavanje ovih potreba. Na taj će im načini biti omogućeno aktivno angažovanje u brizi za sebe i samostalnije upravljanje svojim zdravljem. U preopterećenom sistemu zdravstvene zaštite, potrebe za zdravstvenom i psihosocijalnom podrškom izlječenih često nisu zadovoljene, a pristup je nejednak među evropskim zemljama. U tom cilju razviće se i primjeniti elektonska platforma kao i personalizovani elektronski alati za praćenje i podršku ovim pacijentima.
Projekat traje četiri godine (od 2024. godine do 2028. godine), koordinator projekta je prof.dr Jelica Predojević Samardžić, a u projektu učestvuju institucije iz ukupno 16 zemalja EU . Projekat ukupne vrijednosti 7.131 751,25 EUR, u cjelosti finansira Evropska unija sredstvima iz budžeta programa Horizont Evropa, Misija Kancer. Ovo je jedini projekat u dosadašnjoj realizaciji programa Horizont Evropa i Misije Kancer u kojem učestvuje institucija iz Bosne i Hercegovine.
Univerzitetski klinički centar Republike Srpske jedini je partner iz BiH u ovom projektu, a prof. dr Jelica Predojević Samardžić pedijatar, supspecijaliste dječije hematologije i onkologije, Šef odjela za Dječiju hemato- onkologiju je vođa tima UKC Republike Srpske u ovom projektu.

15/02/2024|

Obilježeno 25 godina rada Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju

Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju obilježava 25 godina rada pod ovim imenom.

14/02/2024|