Vijesti

Deset godina prenatalne citogenetičke dijagnostike u UKC RS 50 godina postojanja Citogenetičke laboratorije u UKC RS

Odjeljenje za medicinsku genetiku predstavlja jedno od dva odjeljenja Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u UKC RS.  U januaru ove godine navršilo se punih deset godina od uvođenja prenatalne citogenetičke dijagnostike i 50 godina postojanja Citogenetičke laboratorije u našoj ustanovi. Laboratorija ovog Odjeljenja je jedina laboratorija ove vrste u Republici Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje RS, a po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza je vodeća u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti na uvođenju prenatalne citogenetičke dijagnostike kontinuirano  su se odvijajale od kraja osamdesetih godina (izuzimajući ratni period) sve do 2009. godine. Ova dijagnostika se odnosi na kariotipizaciju ploda iz plodove vode, uzete postupkom amniocenteze. Od januara 2009. do kraja januara 2019. godine, primljeno je 8 611 uzoraka plodove vode, iz kojih je urađena analiza kariotipa ploda.

15/02/2019|

Posjeta generalnog direktora UKC RS prof. dr Vlade Đajića Univerzitetu u Minhenu (Njemačka)

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof.dr Vlado Đajić posjetio je Univerzitet u Minhenu (Njemačka) i prestižni sportski kardiološki centar u okviru ove ustanove. Tom prilikom razgovarao je sa priznatim internistom kardiologom sa naših prostora prof. dr Milanom Dinićem koji je jedan od vodećih stručnjaka u ovom prestižnom njemačkom i svjetskom univerzitetu.

11/02/2019|

Sberbank Banja Luka donirala CTG aparate UKC RS

Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS je donirala Sberbanka Banja Luka dva CTG aparata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić je primio donaciju, koju je u ime Sberbank a.d. Banja Luka, uručio predsjednik Uprave Aleksandar Kesić. Vrijednost donacije je oko 8 000 KM.

08/02/2019|

Konferencija za medije: Aktuelni virus gripa

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske svakodnevno prati broj pacijenata koji se u našu ustanovu javljaju sa sindromom gripa.

06/02/2019|

Uručena donacija VeinViewer Flex uređaja Zavodu za kliničku laboratorijsku dijagnostiku i Urgentnom centru UKC RS

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, kao najvećem zdravstvenom centru u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, instalirano je 30 uređaja VeinViewer Flex. Uređaj se najviše koristi u Zavodu za kliničku laboratorijsku dijagnostiku i u Urgentnom centru UKC RS.

05/02/2019|

Posjeta predstavnika Ministarstva porodice, omladine i sporta najmlađim pacijentima

Predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta uručili su donaciju Odjeljenju dječije hematoonkologije Klinike za dječije bolesti kao i porodiljama Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

23/01/2019|

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić u posjeti UKC RS

Održan radni sastanak poslovodstva najveće zdravstvene ustanove i ministra Šeranića

18/01/2019|

Predsjednica Republike Srpske povodom Dana Republike odlikovala načelnika Službe za vaskularnu hirurgiju UKC RS prim. dr Milanka Maksića

Predsjednica Republike Srpske gospođa Željka Cvijanović, povodom obilježavanja Dana Republike, 9. januara 2019. godine odlikovala je određen broj zaslužnih pravnih, fizičkih lica, pojedinaca, koji su se u proteklom periodu istakli svojim dostignućima i požrtvovanim radom.

10/01/2019|

Predsjednica Srpske i gradonačelnik Banja Luke darivali prvorođenu bebu u UKC RS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović zlatnikom i prigodnim poklonima darivala je prvu bebu rođenu u Republici Srpskoj u 2019. godini i još jedno novorođenče kao znak pažnje.
“Zadovoljstvo je što imamo dobru uslugu, što imamo osposobljen tim i adekvatnu opremu i što se naš zdravstveni sektor razvija u skladu sa vremenom”, rekla je predsjednica Cvijanović te podsjetila da je tradicija da predsjednik Republike Srpske uručuje zlatnik.

01/01/2019|

Decenija zbrinjavanja najkritičnijih i životno ugroženih pacijenata

Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS jedina je organizaciona jedinica na prostoru BiH koja zbrinjava najteže i kritično oboljele nehirurške pacijente, te se izdvaja po savremeno opremeljenom prostoru, najmodernijoj opremi i izuzetno stručnom kadru. Zadovoljstvo nam je istaći da ova Klinika obilježava desetogodišnjicu rada. Zdravstvene usluge koje se svakodnevno pružaju našim pacijentima su na svjetskom nivou.

24/12/2018|