Nakon procedure provedene 30.9.2014. godine Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je potpisao Ugovor o izgradnji Sjevernog krila i rekonstrukciji Centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Formiranjem tima za upravljanje rekonstrukcijom na čelu sa projekt menadžerom dr Nikolom Bojićem, uvođenjem izvođača radova Vamed u izvršenje radova i izborom stručnog konsultanta, otpočeli su radovi u punom intenzitetu. Završeni su grubi građevinski radovi u izgradnji Sjevernog krila, veći dio instalacija u Centralnom medicinskom bloku čime su stvoreni uslovi za kompletan završetak dvije etaže…

Otvaramo vrata rekonstruisanih spratova Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske…..

Sl1

Zaposleni Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, paralelno sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti, su započeli pripreme za preseljenje u rekonstruisane prostore na II i III spratu. Svečanim obilaskom dvije potpuno rekonstruisane i opremljene etaže Centralnog medicinskog bloka 8. januara 2017. godine je obilježena primopredaja ovih prostorija.

Sl2

Na drugom, crvenom spratu Centralnog medicinskog bloka nalazi se Klinika za unutrašnje bolesti.Hematologija i Gastroenterologija se nalaze desno od stubišta, dok su sa lijeve strane smještene Nefrologija, Reumatologija i Endokrinologija.

Na trećem, plavom spratu Centralnog medicinskog bloka nalaze se Klinika za neurologiju, Klinika za očne bolesti, Klinika za bolesti uha, grla i nosa i dio Službe za maksilofacijalnu hirurgiju.

Sl3Dio Klinike za neurologiju i Klinika za bolesti uha, grla i nosa se nalaze desno od stubišta, dok su sa lijeve strane Klinika za bolesti uha grla i nosa, dio Službe za maksilofacijalnu hirurgiju i drugi dio Klinike za neurologiju.

Sl4

Svi pacijenti će ležati u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi, što je potpuno drugačije u odnosu na sadašnje stanje, kada u nekim klinikama imamo i po desetak pacijenata u jednoj sobi.

Sl5

Kreveti su automatizovani i pacijent će moći da, pomoću prekidača, podesi krevet i zauzme najudobniji položaj.

Sl6

Svaka soba ima vlastiti toalet, tuš a omogućena je i stalna komunikacija pacijenta sa medicinskim sestrama/tehničarima, preko uređaja za poziv, koji se nalazi u sobi. Pacijent treba samo da pritisne dugme, a zvučni i svjetlosni signal o pozivu će se emitovati na pultu medicinskih sestara/tehničara, koji se isključuje u trenutku kada sestra/tehničar priđe pacijentu.

Sl7                Sl9

Sl11

U centralnom dijelu na svakom spratu nalaze se prostorije za osoblje, toaleti za osoblje i toaleti za pacijente, kupatila za osobe sa poteškoćama u kretanju, ordinacije, višenamjenska prostorija, administracija, dnevni boravci pacijenata, kancelarije načelnika odjela i glavnih sestara, boravci osoblja, kuhinje… te vertikalne i horizontalne komunikacije, odnosno hodnici, stepenište i liftovi.

 

Soba za intervencije

Soba za intervencije

Kupatilo za osobe s poteškoćama u kretanju

Kupatilo za osobe s poteškoćama u kretanju

 

 

 

 

 

 

 

Sl15

Ljekarske sobe

Sl14

Trpezarija za pacijente

 

Sl16Na ulazu na obnovljene spratove sada se nalaze i vrata, što ranije nismo imali.

Administrativni radnici upućivati pacijente i posjetioce, tako da ćemo smanjiti lutanja od sobe do sobe i istovremeno obezbjediti veću bezbjednost i privatnost pacijentima.

 

Zaposlenima u  Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je na raspolaganju centralna garderoba (svlačionice, garderobe i toaleti), koja se nalazi u suterenu (etaža -1) Centralnog medicinskog bloka.

 Sl17 Sl18

San da se konačno svi smjestimo pod jedan krov, da odvojimo hospitalizovane od ambulantnih pacijenata, smanjimo nervozu, tenzije i nezadovoljstvo pacijenata koji su bolesni i pružimo im ono što najbolje znamo, zašto postojimo, vrhunsku medicinsku uslugu, podršku i razumijevanje, se ostvaruje korak po korak.

Preseljenjem četiri klinike i službe na II i III sprat  izvođaču radova oslobađamo etaže iznad, kako bi neometano nastavili rekonstrukciju Centralnog medicinskog bloka i izgradnju Sjevernog krila u kojem će se nalaziti dio centralna sterilizacija, dio patologije, centar urgentne medicine sa dvije operacione sale i ulazom za sanitet, 10 operacionih sala, intenzivna njega sa 44 kreveta, soba za intervencije i terapiju, dvije sobe za izolaciju, otvoreni prostor sa krevetima za oporavak u sklopu sobe sa pultom sestara… Planirano je da se radovi na rekonstrukciji CMB-a i izgradnji Sjevernog krila završe do sredine 2018. godine i, bez obzira na nepredviđene situacije koje se uvijek dešavaju tokom rekonstrukcije i izgradnje, taj datum nikad nije bio upitan.