Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, dr Nikola Baroš naglasio je da je uprkos velikom broju upozorenja i apela o posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava, broj povreda ove godine tri ili četiri puta veći nego ranijih godina.

On je još jednom apelovao na javnost da se uvede neki vid kontrole kada je riječ o eksplozivnim sredstvima. Dr Baroš je takođe dodao da je u Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju prije šest dana hospitalizovan pacijent Anđelko Lugonja (36), koji je rukujući pirotehničkim sredstvom ostao bez dijelova trećeg i četvrtog prsta.

Pacijent je zadobio teške povrede koje će ostaviti trajne posljedice i normalna funkcija desne šake biće redukovana u budućnosti.Dr Baroš je istakao da su povrede šake najčešće one nastale usljed rukovanja pirotehničkim sredstvima, dok su česte i povrede oka, dijelova ekstremiteta, te opekotine dijelova tijela i lica, te takođe da je ove godine bilo i slučajeva povrede djece uzrasta do 15 godina koja su hospitalizovana na Klinici za dječiju hirurgiju. On je naglasio da je ove godine povećan broj povreda od pirotehničkih sredstava, uprkos apelima upućenim neposredno prije novogodišnjih i božićnih praznika u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Prema njegovim riječima Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju obratilo se 14 pacijenata sa manjim povredama, a pacijenti sa eksplozivnim povredama su svakodnevno bili hospitalizovani. Većina povrijeđenih usljed rukovanja pirotehničkim sredstvima ove godine bila su lica starija od 18 godine.Banjalučanin Anđelko Lugonja zadobio je teške povrede desne šake u petak, 12. januara, poslije podne, kada je aktivirao, kako je rekao, veliku crvenu petardu. „Ona je pukla i napravila mi problem za čitav život. Odnijela mi je dijelove prsta. Moja poruka svima je da vide i da se uče na mojoj grešci i ne prave iste.“ naveo je Lugonja.