Besplatno mjerena plućna funkcija

Medicinsko osoblje Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uz podršku farmaceutske kompanije Providens organizovalo je 19.11.2018. godine za sve zainteresovane građane besplatnu spirometriju. Na ovaj način 56 građana je besplatno ispitalo plućnu funkciju i kapacitet pluća u „Staklencu“ – park Petar Kočić – Banjaluka.
Prema riječima dr Siniše Gajića, pulmologa sa Klinike za plućne bolesti UKC RS, povod za organizovanje akcije besplatnog mjerenja plućne funkcije je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HOBP-a (hronične opstruktivne bolesti pluća), a sve sa ciljem unapređenja pulmološkog zdravlja stanovništva, te ukazivanja na štetnost pušenja po zdravlje.
Kako je dr Gajić rekao, građanima se demonstrirala i pravilna upotreba inhalatorne terapije za liječenja HOBP-a, a u realizaciji ove akcije učestvovali su i studenti Medicinskog fakulteta Banjaluka. On je naveo da ova bolest ide progresivnim tokom, te da je na četvrtom mjestu u svijetu po broju oboljelih, sa tendencijom da pređe na treću poziciju. Oko 175 miliona osoba danas je oboljelo od ove bolesti i od nje godišnje umre više od tri miliona ljudi u svijetu.
Cilj ove akcije unapređenje pulmološkog zdravlja stanovništva, kao i ukazivanje na štetnost pušenja. Osnovna mjera prevencije hronične opstruktivne bolesti pluća je prestanak pušenja, jer, prema ispitivanjima, 80 do 90 odsto osoba sa ovom dijagnozom su hronični ili bivši pušači, rekao je Gajić.
Podsjećamo da je hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) oboljenje srednje i starije životne dobi. Nastaje poslije dugogodišnjeg izlaganja štetnim faktorima, najčešće duvanskom dimu. Bolest napreduje sporo i tokom više decenija. Početni, rani stadijum hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) se često ne prepozna. Prvi simptomi HOBP su dugotrajni kašalj, iskašljavanje, nedostatak vazduha u toku fizičke aktivnosti i zviždanje u grudima. U početku se nedostatak vazduha javlja pri većem naporu, a sa napredovanjem bolesti podnošenje napora je sve teže, bolesnik ostaje bez daha u toku svakodnevnih aktivnosti kao što su penjanje uz nekoliko stepenica, hod po ravnom ili čak jutarnje umivanje i oblačenje. Mnogi bolesnici smatraju pojavu ovih simptoma dijelom normalnog procesa starenja, iako su znaci ozbiljnog oboljenja koje zahtjeva liječenje. HOBP je oboljenje koje ugrožava život i pogoršava se ako se ne liječi. Prema mnogobrojnim ispitivanjima 80 do 90 odsto osoba sa dijagnozom HOBP su hronični pušači ili bivši pušači. Ipak, u znatno manjem procentu HOBP nastaje i kod nepušača jer postoje i drugi faktori rizika za nastanak hronične opstruktivne bolesti pluća. Međutim, HOBP je bolest koja se može spriječiti, a osnovna preventivna mjera je otklanjanje faktora rizika, prije svega prestanak pušenja.