Povodom obilježavanja mjeseca novembra kao mjeseca borbe protiv karcinoma testisa i karcinoma prostate upriličena je konferencija za medije na kojoj smo željeli da podignemo svijest o ovim oboljenjima, ukažemo na važnost njihovog ranog otkrivanja, te obavljanja preventivnih pregleda, kao i da javnosti prikažemo sve modalitete liječenja kojima naša ustanova raspolaže.
Dr Dušan Todić, specijalista urolog iz Klinike za urologiju ovom prilikom je izjavio da u Republici Srpskoj svake godine od karcinoma testisa oboli od 30 do 40 muškaraca, a od karcinoma prostate između 250 i 350. Prema njegovim riječima karcinom prostate najčešće se javlja u starijoj životnoj dobi, iznad 65 godina, te je na prvom mjestu po učestalosti javljanja i na drugom po stopi mortaliteta. On je takođe naveo da je u posljednjih nekoliko decenija broj novooboljelih od karcinoma testisa udvostručen, te da je u odnosu na broj ukupnih malignih oboljenja kod muškaraca zastupljen do dva odsto, i da su to najčešće muškarci od 15 do 35 godina starosti. Dr Topić je napomenuo da su prevencija i rani skrining bolesti od izuzetne važnosti. On je dodao da je najbitniji simptom bezbolna kvržica na testisu, te da je neophodno da se muškarci samopregledaju.
Dr Radmila Rašeta, specijalista onkolog iz Klinike za onkologiju izjavila je da je tumor testisa jedini tumor koji je potencijalno izlječiv kada je bolest metastatska. Ona je naglasila da UKC RS podržava humanitarnu akciju za pomoć oboljelima koju već tradicionalno organizuje neformalno Udruženja građana “Superbrke”.
Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić istakao je da su ovakve akcije veoma značajne za unapređenje zdravlja, te da naša ustanova ima najsavremenije aparate za skrining i dijagnostiku ovih oboljenja.
Predstavnik Udruženja “Superbrke” Zoran Šišić rekao je da je ovom udruženju veoma važna podrška UKC RS, te da su povodom mjeseca borbe protiv karcinoma testisa i karcinoma prostate organizovali niz akcija s ciljem prikupljanja sredstava za dvojicu oboljelih.