Dana 3. decembra 2018. godine, potpisana je Deklaracija o upravljanju medicinskim otpadom između Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i banjalučke Medicinske škole. Potpisnici deklaracije bili su prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor naše ustanove, prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta i direktor JU Medicinska škola Banja Luka Vladimir Jagodić, mr.
Direktor Đajić je ovom prilikom istakao da je naša ustanova lider u regionu kada je riječ o upravljanju medicinskim otpadom te da se poštuju svi svjetski i evropski propisi u vezi sa zbrinjavanjem otpada.
Profesor Škrbić je pojasnio da je ova deklaracija neophodna kako bi se ojačala svijest zaposlenih u UKC-u Srpske, ali i studenata i učenika medicine o neophodnosti brige o medicinskom otpadu koji može da bude veliki izazov te da medicinski otpad mora da bude adekvatno zbrinut da ne bi predstavljao opasnost za zdravlje ljudi, životinja i životne sredine.
U okviru radionice prezentovan je plan izgradnje medicinskog kampusa. Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Siniša Janjetović rekao je da se nada da će sljedeće godine biti obezbijeđena sredstva i da će početkom 2020. godine početi izgradnja medicinskog kampusa u Banjaluci, vrijednog oko 45 miliona evra. On je istakao da medicinski kampus, čija je gradnja planirana na Paprikovcu gdje je smješten i Univerzitetski klinički centar RS, treba da se sastoji iz dva građevinska objekta u kojima bi bili smješteni Medicinski fakultet, Fakultet zdravstvene njege, Centar za istraživanje i obrazovanje i Srednja medicinska škola. On je dodao da resorno ministarstvo projekat izgradnje i opremanja medicinskog kampusa vodi od 2012. godine, kada je urađena studija izvodljivosti.
Prof. dr Vlado Đajić istakao je da je i više nego zadovoljan jer ostvarujemo naš san da pored reprezentativnog i funkcionalnog kliničkog centra na istoj lokaciji imamo i nastavnu bazu, medicinski fakultet i medicinsku školu zajedno sa centrom za istraživački rad, te da će to uveliko doprinijeti unapređenju zdravstvenog sistema Republike Srpske.
Direktor predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da banka prati razvoj i pripremu projekta, te se nada da će, kada se steknu uslovi, moći razmotriti njegovo finansiranje, jer je riječ o dugoročnom partnerstvu sa Srpskom i BiH za razvoj zdravstvenog sektora. Gospođa Dubravka Negre je ovom prilikom posjetila našu ustanovu te obišla novoizgrađeno Sjeverno krilo kao i rekonstruisani Centralni medicinski blok.