Stručna delegacija Republike Srpske je u okviru stručne posjete boravila u Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj Banji od 7. do 9. decembra 2018. godine. Delegaciju su činili najvećim dijelom ljekari i medicinsko osoblje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, predstavnici Medicinskog fakulteta Banjaluka, predstavnici Udruženja endokrinologa Republike Srpske i ljekari iz Domova zdravlja širom Republike Srpske. Naime, ideja o ovoj stručnoj posjeti se rodila na prošlogodišnjem poslovno-stručnom skupu „Dani Merkura u Banjaluci“ koji se održao u Banjaluci od 1. do 3. novembra 2017. godine. Tom prilikom je sa generalnim direktorom UKC RS prof. dr Vladom Đajićem i dr Momom Pušcem inicijalno dogovorena posjeta stručnjaka iz RS Vrnjačkoj Banji s ciljem upoznavanja sa radom i organizacijom liječenja oboljelih od dijabetesa u Specijalnoj bolnici Merkur, te sa svim ostalim djelatnostima kojima se bavi ova ustanova.
Proteklog vikenda, ovaj projekat posjete se realizovao, te se delegacija od 30 ljekara iz zdravstvenih ustanova Republike Srpske uputila u Vrnjačku Banju. Prilikom posjete razmjenila su se iskustava na temu liječenja i tretmana dijabetesa, te su se obišli kapaciteti Specijalne bolnice Merkur. Grupa iz Republike Srpske, najprije je kroz kratku prezentaciju imala priliku da se upozna sa sadržajem i uslugama u okviru Merkura, a zatim da kroz obilazak cjelokupnog medicinskog i spa kompleksa dobije precizniju sliku o načinu rada ustanove. U društvu našeg domaćina dr Danijele Karamarković, rukovodioca Spa centra Rimski Izvor i predstavnika službe prodaje i marketinga, obišli smo spa centar, medicinske kabinete, fizikalni blok i Akva centar. Stručno i kontrolisano korišćenje ljekovitih činilaca i fizikalne terapije, glavna su obilježja zdravstvenog turizma, koji je postojao i prije nove ere.
Riječi ne mogu da opišu topli doček i gostoprimstvo domaćina u Vrnjačkoj Banji. U Banjaluku smo donijeli nova saznanja o ljepotama i zdravom učinku prirodnog bogatstva koje Vrnjačka Banja posjeduje, a pored toga i dobro raspoloženje. Ono što je navažnije jeste da su tokom posjete uspostavljeni poslovni i prijateljski odnosi, te da smo imali priliku da se bolje upoznamo sa načinom rada Specijalne bolnice „Merkur“ i onoga što medicinsko osoblje ove ustanove pruža pacijentima sa zdravstvenim problemima, a posebno oboljelima od dijabetesa. Za tehničku organizaciju posjete, koordinaciju, okupljanje i dovođenje delegacije bilo je zaduženo uredništvo časopisa Medici.com iz Banja Luke.