Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović zlatnikom i prigodnim poklonima darivala je prvu bebu rođenu u Republici Srpskoj u 2019. godini i još jedno novorođenče kao znak pažnje.
“Zadovoljstvo je što imamo dobru uslugu, što imamo osposobljen tim i adekvatnu opremu i što se naš zdravstveni sektor razvija u skladu sa vremenom”, rekla je predsjednica Cvijanović te podsjetila da je tradicija da predsjednik Republike Srpske uručuje zlatnik.
Ona je istakla da je u UKC mnogo uloženo i dodala da je zadovoljstvo svaki put kada se dođe dobrim povodom, a ne samo kada se iskaže potreba za liječenjem, zbog čega i postoji ova ustanova.
“To su mjesta gdje počinje novi život, gdje su novi građani Republike Srpske. Želim svu sreću svim bebama rođenim u Srpskoj i ovo je divan način za početak nove godine”, naglasila je predsjednica Cvijanović.
Ona je izrazila uvjerenje da će ova godina biti uspješna za sve građane Republike Srpske, podsjetivši da vlasti Srpske rade na mjerama za povećanje nataliteta. Predsjednica je navela da demografski problem nije samo pitanje ovih prostora, nego i Evrope.
Direktor naše ustanove prof. dr Vlado Đajić rekao je da je srećan što je predsjednica posjetila ovaj centar na početku godine i darivala bebe.
“Porodilište je odlično, pedijatrijska služba je dobra, natalitet je bitan, a ostalo je do roditelja”, rekao je direktor Đajić.
Dežurni ljekar u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS dr Vladimir Perendija rekao je da je prva beba u Republici Srpskoj rođena 35 minuta poslije ponoći.
On je naveo da je to muška beba teška tri kilograma i duga 50 centimetara, a porodilja je Husema Alimanović. Cvijanovićeva je darivala i bebu majke Milene Popović iz Verića kod Banjaluke.
Republika Srpska u novogodišnjoj noći bogatija je za 15 novih stanovnika. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić darivao je prvorođenu bebu u najvećem gradu Srpske. Sa poklonima – zlatnikom i novčanim iznosom, u našu ustanovu, prvog dana nove godine, stigao je i gradonačelnik Banjaluke. On je darovao Emu, prvu Banjalučanku rođenu u ovoj godini. Ema je na svijet došla 50 minuta nakon ponoći, sa 2.950 grama i 50 centimetara. Majci Јeleni drugo je dijete.
„ Јa se nadam da će ova beba ostati da živi u našem gradu, da će imati srećno djetinjstvo i da će pred sobom imati jednu mirniju i razvijeniju Banjaluku“, naveo je gradonačelnik.
Emu je u ime Komercijalne banke dječijom štednjom sa početnim ulogom od 500 maraka darivala i Dragana Grujičić Stefanović. Posljednjeg dana 2018. godine u našoj ustanovi rođeno je 11 beba. Tokom 365 dana prošle godine, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo ukupno je rođeno 3 281 beba.