Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS je donirala Sberbanka Banja Luka dva CTG aparata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić je primio donaciju, koju je u ime Sberbank a.d. Banja Luka, uručio predsjednik Uprave Aleksandar Kesić. Vrijednost donacije je oko 8 000 KM.
Ovom prilikom, prof. dr Vlado Đajić je izrazio svoju zahvalnost Sberbanci, koja kako kaže, podržava i prepoznaje značaj UKC RS i pomaže u poboljšanju postojećih uslova za liječenje pacijenata. „Sa ovom medicinskom opremom, koja ima veliku ulogu u prenatalnom periodu žena, svakako ćemo unaprijediti i olakšati naš svakodnevni rad, a ovakve donacije su podrška u dugoročnom razvoju najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj“ izjavio je prof. dr Vlado Đajić.
Predsjednik Uprave Sberbank a.d. Banja Luka Aleksandar Kesić, je ovom prilikom rekao da se Sberbank a.d. Banja Luka opredijelila za principe donacija i pomaganja opštinama širom Srpske. „Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo bili u prilici da izađemo u susret i pomognemo Klinici za ginekologiju i akušerstvo u UKC RS, jer time ulažemo u našu budućnost. Donacijom CTG aparata koji je namijenjen za dijagnostičku metodu praćenja stanja fetusa čija je primjena značajno smanjila komplikacije u perinatologiji, dajemo svoj doprinos u cilju poboljšanja uslova njege i pregleda budućih majki. Ova donacija predstavlja samo jednu u nizu naših aktivnosti humanitarnog karaktera i naše društvene odgovornosti, a koje su važan dio poslovanja i korporativne kulture“, istakao je ovom prilikom predsjednik Uprave Sberbank a.d. Banja Luka Aleksandar Kesić.
Dragica Draganović, šef porodilišta u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a RS, objasnila je ovom prilikom da su ovi aparati od izuzetnog značaja za rad porodilišta, te da je savremena perinatologija nezamisliva bez njih. „CTG aparat istovremeno registruje fetalnu srčanu frekvenciju, odnosno otkucaje bebinog srca i materične kontrakcije to jeste trudove. Ukratko služi nam za praćenje intrauterinog stanja ploda tokom porođaja“, rekla je dr Dragica Draganović.