Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Rotary klub Banjaluka je donirao aparat kojim će se omogućiti lakše pronalaženje vena kod prematurne novorođenčadi. Predstavnici Rotary kluba su sa zadovoljstvom uručili ovu vrlo korisnu donaciju osoblju Klinike za dječije bolesti UKC RS. Vrijednost donacije je oko 3 000,00 KM. Donirani aparat se koristi za transluminaciju krvnih sudova kod djece prilikom plasiranja venskih linija i transluminaciju grudnog koša kod sumnje na pneumotoraks.

„Želim da Vam se zahvalim na saradnji i da Vam sa zadovoljstvom uručim aparat, DIA 100 ASTODIA, koji će omogućiti lakše pronalaženje vena kod prematurne novorđenčadi, a koji takođe ima mogućnost transluminacije odnosno verifikacije pneumotoraksa kod istih pacijenata. Rotarijanci širom svijeta kao i Rotary klub Banjaluka pomažu ugroženim kategorijama društva kako bi naša lokalna zajednica bila srećnije mjesto za život. Naše opredjeljenje jeste da na ovom putu budemo zajedno sa lokalnom zajednicom i institucijama od opšteg i javnog interesa“, rekao je dr sc.vet.med. Dragan Kasagić, predsjednik Rotary kluba Banjaluka.

Sredstva za donaciju su prikupljena na tradicionalnom humanitarnom balu koji je u organizaciji kluba već 17 godina.

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC RS prim. dr Vladimir Mirošljević ovom prilikom je izjavio: „Neću da se zahvaljujem u ime osoblja koje je zaposleno u ovoj Klinici nego u ime naših najmlađih pacijenata za koje je ova donacije od velike važnosti. U Odjeljenju intenzivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti se zbrinjavaju vitalno ugroženi najmlađi pacijenti koji zahtijevaju konstantano praćenje zdravstvenog stanja. Ovako osjetljivim pacijentima vrlo je teško pronaći venski put i aplicirati lijek, a ovaj aparat će uveliko taj proces olakšati. Još jednom se zahvaljujem na korisnoj donaciji Rotary klubu.“