Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” doniralo je Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske devet toplih krevetića.

Ovom prilikom generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić zahvalio se Udruženju „Mrvice“ za sve što je do sada uradilo za našu ustanovu i dodao da je u pripremi rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo kao i Klinike za dječije bolesti koja će omogućiti mnogo bolje uslove za zbrinjavanje novorođenčadi i djece.

Načelnik Klinike za dječije bolesti prim. dr Vladimir Mirošljević izjavio je da o značaju donacije najbolje govori činjenica da su u prva dva mjeseca ove godine na Odjeljenju neonatologije imali 136 pacijenata, od kojih je 30 odsto prijevremeno rođene djece kojoj je potreban topli krevetić. Prema njegovim riječima prematurusi pored terapije zahtijevaju da imaju adekvatan smještaj, odnosno topli krevetić, iz razloga što oni sami ne mogu obezbjediti dovoljnu količinu toplote.

Danka Mirjanić, predsjednica Udruženja “Mrvice” istakla je da je ovo treća godina od kako postoji akcija “Ljubičasti novembar” s ciljem podizanja svijesti javnosti o prijevremenom rođenju beba, a ove godine slogan akcije je bio “Za topli zagrljaj”. Ona je dodala da je zahvaljujući svim privatnicima i institucijama koje su se odazvale akciji i kroz humanitarni broj, prikupljeno 36.000 KM pomoću kojih su nabavljeni topli krevetići.