Uskoro projekat vantjelesne oplodnje u UKC RS

Prof.dr Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i prof.dr Peter Frigo iz univerzitetske klinike “Algemajnes krankenhaus” – AKH u Beču najavili su realizaciju projekta vantjelesne oplodnje u našoj ustanovi. Kako je najavljeno jedan od saradnika na tom projektu biće i eminentni stručnjak iz Beča koji boravi u višednevnoj posjeti UKC RS.
U okviru posjete, Frigo je održao predavanje ljekarima UKC-a tokom kojeg je predstavljena saradnja AKH Beč sa našom zdravstvenom ustanovom, te predavanje o temi “Menopauza, osteoporoza i karcinom dojke” namijenjeno specijalistima ginekologije i akušerstva i svim zainteresovanim ljekarima, kao i svim specijalizantima. Najavljeno je proširenje saradnje kao i realizacija novih projekata dviju ustanova.
Prof.dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS istakao je da je saradnja sa univerzitetskom klinikom “Algemajnes krankenhaus” – AKH u Beču nemjerljivo doprinijela razvoju UKC-a. On je istakao da je još u februaru prošle godine započeta kontinuirana medicinska edukacija kadra UKC-a koja podrazumijeva da svakog mjeseca dva ljekara ove ustanove idu na jednomjesečnu edukaciju u Beč.
Posjeta dr Friga je dokaz da je saradnja dva zdravstvena centra na visokom nivou sa jasnim ciljem unapređenja rada i zdravstvenog sistema Republike Srpske, a dogovoreno je da još dva ljekara idu na ciljane edukacije u trajanju od tri mjeseca, tako da će se svakog mjeseca četiri ljekara iz UKC-a edukovati u Beču.
Kako je istakao prof.dr Vlado Đajić, oni koji su završili edukaciju već uvode nove terapijske i dijagnostičke metode i već su doprinijeli razvoju UKC-a”, a cilj rukovodstva UKC-a da ima najbolji kadar koji će koristiti najsavremenije metode. On je naglasio da je planirano da se vantjelesna oplodnja vrši i u UKC-u, te da će Frigo biti jedan od saradnika na ovom projektu. Potrebno je obezbijediti sve zakonske preduslove za ovaj projekat, sastaviti plan opreme, te raspisati međunarodni tender i obezbijediti sredstva”, rekao je Đajić i dodao da su ljekari spremni za ovaj projekat.
Prof.dr Peter Frigo, specijalista ginekologije i supspecijalista endokrinologije u bečkoj klinici AKH rekao je da je zadovoljan projektom razmjene dva centra. On je dodao da se uspješna saradnja ogleda i u predavanjima koja drži u Banjaluci, te da austrijski ljekari dolaze u Banjaluku s ciljem razmjene stručnjaka.
Započeli smo i naučni program, a nakon toga slijede međunarodne multicentrične studije koje ćemo raditi zajedno, rekao je Frigo koji je i profesor na Medicinskom univerzitetu u Beču.
On je naveo da je više od 20 ljekara iz UKC-a završilo edukaciju u Beču.
Frigo je pohvalio doktore naše ustanove, a koliko ima vjeruje govori činjenica da se njegov rođak trenutno nalazi na operaciji u našoj ustanovi.
“Algemajnes krankenhaus” univerzitetska je klinika u Beču koja ima dugogodišnju svjetski priznatu reputaciju vrhunskog medicinskog centra u svim oblastima. Osim što raspolažu najmodernijom medicinskom tehnologijom, odlikuje ih i veliki broj prestižnih naučnih dostignuća, kao i najnovijih pristupa u liječenju teških oboljenja.