Ekspert savremene grudne hirurgije UKC Ljubljana doc. dr Tomaž Štupnik u UKC RS

Ljekarski tim Službe za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uspješno je danas izveo operaciju koja predstavlja najveći domet grudne hirurgije u liječenju karcinoma pluća. Ovaj zahvat je izveden zajedno sa ekspertom savremene grudne hirurgije iz UKC Ljubljana doc. dr Tomažom Štupnikom. Riječ je o uniportal VATS lobektomiji koju ljekari najčešće izvode kod karcinoma pluća i pacijenta operišu pod kontrolom video-kamere. Radi se o minimalno-invazivnom zahvatu, a ujedno i o radikalnoj operaciji koja se izvodi kroz rez od 3 cm. Ovaj sofisticirani zahvat je skoro bezbolan i oporavak je maksimalno brz.

Generalni direktor UKC Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić izrazio je zadovoljstvo što ljekari naše zdravstvene ustanove imaju priliku da od vrhunskog stručnjaka uče najsavremeniji vid operativnog zahvata. On je naglasio da UKC RS ima odličnu saradnju sa UKC Ljubljana.

Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju UKC RS dr Marko Kantar rekao je da ovu operaciju rutinski izvode samo najbolji centri grudne hirurgije u svijetu. Prema njegovim riječima prednost ovog zahvata je što je skoro bezbolan i lako se podnosi, a oporavak je maksimalno brz, za razliku od otvorenih operacija nakon kojih pacijenti leže u bolnici i do deset dana.

Ekspert grudne hirurgije iz Slovenije doc. dr Tomaž Štupnik je istakao da ovaj zahvat  predstavlja veliki iskorak u liječenju. Kako je rekao, ove operacije traju kraće, te je moguće uraditi veći broj zahvata u toku dana. Načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju UKC Ljubljana doc. dr Štupnik je dodao da tokom operacije nema otvaranja grudnog koša, nego da uvećana slika i druge tehničke mogućnosti doprinose da hirurzi rade brže, a pacijentima je psihički lakše da zahvat podnesu.

Prof. dr Đajić je takođe naveo da, osim u Ljubljani, ljekari UKC RS imaju priliku da se edukuju i u Beču i Beogradu, a prije dva dana prvi put su naša dva ljekara otputovala i u Rusiju, gdje će ostati na edukaciji dva mjeseca.