U subotu 16.3.2019 godine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije zajedno sa prof. dr Milomirom Ninkovićem jednim od najboljih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga u svijetu i načelnikom Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i hirurgiju ruke i Centra za opekotine bolnice Bogenhauzen u Minhenu uradili su složeni mikrohirurški rekonstruktivni zahvat prednjeg masiva lica što podrazumijeva složenu mikrohiruršku operaciju nosa i poda usne duplje.

Prof. dr Ninković prilikom obraćanja medijima izjavio je da su ljekari danas otklanjali posljedice teške povrede lica pacijenta. Prema njegovim riječima radilo se o kompleksnoj povredi lica, na kojem su pogođene sve strukture, od kože, mišića i kostiju, do sluznica. On je objasnio da je veći zahvat obavljen ranije u Minhenu, a da se sada radilo na finim adaptacijama kako bi lice bilo funkcionalno i estetski prikladno i prihvatljivo. Prof. dr Ninković je takođe rekao da će uslijediti još nekoliko operacija pacijenta u Minhenu kako bi se došlo do krajnjeg i što boljeg rezultata. Profesor je pohvalio uslove za rad ljekara u UKC RS koji su na svjetskom nivou, te izrazio volju da sa njima radi na daljem razvoju plastične i rekonstruktivne hirurgije u Republici Srpskoj.

Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić rekao je da je radno-edukativna posjeta prof. dr Milomira Ninkovića od izuzetnog značaja za ustanovu na čijem je čelu. On je dodao da je prof. dr Ninković izrazio veliku želju da pomaže našim ljekarima u edukativnom smislu, te dodao da je profesora upoznao sa funkcionisanjem, opremljenošću, uslovima i načinom rada Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju.

Profesor Milomir Ninković je u svjetskoj plastičnoj hirurgiji poznat po uvođenju niza procedura koje su po njemu i dobile ime, te je, pored ostalog, uradio prvu transplantaciju podlaktica i šaka s mrtvog donora, prvu rekonstrukciju mišićnog sloja bešike s mišićem uzetim s leđa, rekonstrukciju usne uz pomoć slobodnog režnja sa butine. Profesor je Medicinskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Minhenu. Od 1992. godine radi u Univerzitetskoj bolnici u Insbruku u Austriji, a od 2003. na poziciji načelnika Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i hirurgiju šake i Centra za opekotine u bolnici Bogenhausen.

Prof. dr Milomir Ninković je u prostorijama banjalučkog Medicinskog fakulteta, čiji je gostujući profesor, održao i predavanje za studente, doktorante i specijalizante hirurških grana medicine na temu “Rješavanje problema u plastičnoj hirurgiji kroz inovacije i kreativnost”.