Nastavak kontinuirane medicinske edukacije naših ljekara

Kao nastavak kontunuirane medicinske edukacije i međunarodne saradnje, kao i razmjene pozitivnih iskustava u dijagnostikovanju i liječenju onkoloških oboljenja između Onkocentra u Sankt Peterburgu i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske zadovoljstvo nam je da informišemo javnost da su se naši ljekari dr Zoran Aničić, zamjenik šefa Odjeljenja za ezofagogastričnu i intestinalnu hirurgiju, specijalista opšte hirurgije  i dr Goran Janjić, specijalista opšte hirurgije u periodu od 5. marta do 15. aprila ove godine edukovali u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Tokom svog boravka dr Aničić i dr Janjić učestvovali su u brojnim laparoskopskim kolorektalnim hirurškim intervencijama pod mentorstvom Ilkrama Isailoviča Alijeva, šefa Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburg, nakon čega će svoja nadograđena znanja i vještine primjenjivati u našoj ustanovi. Važno je istaći da će kod naših pacijenata nakon ovakvih operativnih zahvata slijediti brz oporavak i puštanje na kućno liječenje nakon nekoliko dana, dok kod klasične hirurške procedure pacijent ostaje na bolničkom liječenju i do petnaest dana, a na bolovanju od tri do šest mjeseci. Ova posjeta je takođe uključivala i brojna predavanja stručnjaka iz oblasti koloproktološke hirurgije, naučne i praktične konferencije i seminare u polju prevencije, dijagnostike i liječenja onkoloških oboljenja, kao i organizovanje konsultacija, zajedničkih radnih sesija, sastanaka okruglog stola i drugih događaja od obostranog interesa. Podsjetimo, tradicionalne prijateljske veze između Republike Srpske i Ruske Federacije su u septembru prošle godine rezultirale prvim korakom u praktičnoj realizaciji saradnje u sferi zdravstva. Tada su eminentni medicinski eksperti iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peterburga zajedno sa ljekarima najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj izveli prvi operativni zahvat (komplikovanu laparoskopsku operaciju tumora debelog crijeva sa metastazom na jetri uz minimalan rez) u novim savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Povodom konferencije za medije koja je organizovana, dr Goran Janjić je pojasnio da je sa dr Zoranom Aničićem učestvovao u brojnim laparoskopskim kolorektalnim hirurškim intervencijama pod mentorstvom Ilkrama Isailoviča Alijeva, šefa Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburg, nakon čega će nadograđena znanja i vještine primjenjivati u UKC RS. On je tom prilikom rekao da su po dolasku u UKC RS iz Rusije uradili jednu složenu laparoskopiju debelog crijeva, te da se pacijent dobro osjeća i da će uskoro biti otpušten kući. Doktor Zoran Aničić, koji je i zamjenik šefa Odjeljenja za ezofagogastričnu i intestinalnu hirurgiju, rekao je da su u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske stvoreni svi uslovi da se operacije na debelom crijevu izvode laparoskopski.

Prema riječima generalnog direktora prof. dr Vlade Đajića cilj poslovodstva UKC RS je da stanovništvo Republike Srpske ne ide nigdje van prostora Srpske da se liječi, čime se štede sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja i pacijenata, te da poslovodstvo daje podršku našim ljekarima za odlazak na edukacije u najveće zdravstvene centre u regionu, Evropi i svijetu. Time su stvoreni najbolji uslovi za rad ljekara i smještaj pacijenata.