Projektima do najboljeg kliničkog centra u regionu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić su bili na zvaničnom sastanku sa generalnim direktorom UKC RS prof. dr Vladom Đajićem gdje su razgovarali o budućim planovima za unapređenje poslovanja najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj. Nakon sastanka zajedno su obišli prostor u kojem će biti smještena Kardiohirurgija. Završetak građevinskih radova je predviđen za kraj godine, a u toku su pregovori sa eminentnim stručnjacima iz Srbije, Slovenije, kao i Austrije koji treba da u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske dolaze da obavljaju kardiohirurške procedure i ujedno edukuju naš kadar.

Generalni direktor UKC Republike Srpske, prof. dr Vlado Đajić, zahvalio se predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću i Vladi Republike Srpske na maksimalnoj podršci uz čiju je pomoć ovaj klinički centar postao najbolji u regionu. On je istakao da je na današnjem sastanku predstavljen plan razvoja UKC RS za naredne četiri godine, a cilj je da naša ustanova bude ponos stanovnika Republike Srpske. Prioritet poslovodstva UKC RS na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem je edukacija ljekara i drugih zdravstvenih radnika, te stabilno poslovanje UKC RS. Važno je naglasiti da je UKC RS smanjio gubitke u poslovanju, te prošle godine je gubitak bio samo 39.000,00 KM, dok su gubici u prošlim godinama bili mjereni milionima. Takođe redovno se isplaćuju plate, naknade za prevoz i obezbjeđuju se sredstva za edukacije medicinskog osoblja.

Plan za naredni period je izgradnja Kardiohirurgije u sklopu Poliklinike UKC RS, kao i rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Klinike za dječije bolesti, Klinike za infektivne bolesti, kao i izgradnja Instituta za onkologiju. Svi planirani projekti će biti izrealizovani uz pomoć Vlade RS, sadašnjeg Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske gopođe Željke Cvijanović .

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će Kardiohirurgija biti opremljena visokom tehnologijom, a da će ljekari u realnom vremenu moći da se konsultuju sa kolegama iz regiona i svijeta, jer će putem videa moći da prate operativne zahvate.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je rekao da je zadovoljan što se u Republici Srpskoj konačno gradi Kardiohirurgija, te da je to od izuzetnog značaja za pacijente koji boluju od srčanih bolesti. Takođe je istakao da su Vlade Republike Srpske od 2006. godine investirale oko 350 miliona maraka u UKC RS. Smatra da su to sredstva koja su opravdala svoju namjenu i da to nisu pare koje su uzalud potrošene. Pacijenti iz Republike Srpske za kardiohirurške intervencije se upućuju u Tuzlu, Sarajevo, Srbiju itd. , a sve troškove snosi Fond zdravstvenog osiguranja RS. Nakon otvaranja Kardiohirurgije u UKC RS, naši pacijenti će imati zdravstvenu uslugu na jednom mjestu, što će znatno smanjiti troškove Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.