Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je u petak 24. maja ugostio 50 medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara iz Pomurja iz Slovenije, koji su sa svojim kolegama u Banjaluci razmijenili iskustva i znanja. Prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS istakao je da je ova posjeta radna i edukativna.

“UKC RS mnogo polaže na edukaciju medicinskih sestara. Srednji medicinski kadar UKC RS kontinuirano prolazi kroz edukacije u zemljama regiona, pa i u Sloveniji. Sada ćemo imati priliku da razmijenimo iskustva i da naučimo nešto o radu s pacijentima i da nam kolege iz Slovenije daju sugestije šta možda možemo da popravimo”, rekao je direktor Đajić.

Dragica Jošar, predsjednica Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara iz Pomurja, rekla je da posjetioci dolaze iz različitih medicinskih ustanova, a da u regionalnoj bolnici radi oko 500 medicinskih sestara.

Ona je naglasila da se njihov strukovni sindikat  bori za povećanje plata medicinskim radnicima jer su po njenom mišljenju potcijenjeni, slabo plaćeni i imaju malo slobodnih dana. Istakla je da u Sloveniji nedostaje oko 25 odsto medicinskih sestara, jer veliki broj sestara iz Slovenije odlazi u Austriju zbog većih plata.

Daliborka Kuzmanović, zamjenica pomoćnika direktora za zdravstvenu njegu UKC RS, rekla je da je Slovenija davno prepoznala značaj ulaganja u edukaciju medicinskih sestara.

Ona je istakla kako je išla sam na edukaciju u Ljubljanu i uočila da u Sloveniji mnogo više daju značaja školovanju medicinskih sestara. Ono što kod nas rade medicinske sestre sa srednjom školom, kod njih rade fakultetski obrazovane sestre. U UKC RS trenutno radi oko 1.300 medicinskih sestara.