Udruženje multiple skleroze Republike Srpske uz podršku Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, 29. maja obilježava Svjetski dan multiple skleroze. Svjetski dan borbe protiv multiple skleroze obilježen je i ove godine u Parku „Petar Kočić“ u Banjaluci, te je na ovaj način skrenuta pažnja javnosti na oboljele od ove teške bolesti i na njihov položaj u društvu.

Svjetski dan multiple skleroze se obilježava širom svijeta da bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon dijagnostikovanja bolesti jer se ranim početkom liječenja ostvaruju najbolji rezultati za pacijente. Cilj obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou koji učestvovanjem u događajima i aktivnostima podižu svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.

Multipla skleroza (MS) je zapaljensko,autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema. Pretežno je riječ o oboljenju koje pogađa mlađe osobe, a kod većine bolesnika znaci bolesti se javljaju između 20. i 40. godine života, sve češće i u ranoj adolescenciji i djetinjstvu. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca, a kod većine bolesnika simptomi se pojavljuju povremeno, a sa samom progresijom bolesti mogu se mijenjati jačina i trajanje simptoma.Ovo oboljenje je vodeći netraumatski uzrok invalidnosti kod mladih osoba. Početni simptomi su najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji ravnoteže, vrtoglavice, smetnje kontrole mokrenja i stolice. Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, isprekidan (skandiran) govor, pojava spasticiteta, mentalni poremećaji i depresivne tegobe.

Nacionalni koordinator za multiplu sklerozu doc. dr sc. med. Sanja Grgić, naglasila je da u Republici Srpskoj ima oko 1.800 oboljelih od multiple skleroze. Bolest se najčešće javlja između 20. i 40. godine života, međutim u posljednje vrijeme oboljevaju i mlađe osobe.

Miroslav Vukomanović, predsjednik Udruženja multiple skleroze Republike Srpske, rekao je da je njihova želja da probude svijest društva o oboljelima od ove teške bolesti. Istakao je da je osnovni problem nabavka veoma skupih lijekova jer samo oko šest odsto oboljelih, od njih ukupno 1.800, prima terapiju preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Prošle godine je samo 75 pacijenata preko FZO RS primalo terapiju, a ove godine su se izborili za još 20 terapija. Međutim, to je veoma mali i nedovoljan broj jer primjena terapije je veoma važna za osobe mlađe životne dobi kako bi ostali pokretni i mogli doprinositi porodici i društvu.

Obilježavanje svjetskog dana borbe protiv multiple skleroze podržao je i gradonačelnik gospodin Igor Radojičić. Rekao je da ga je posebno ganuo poziv  jedne djevojke, koja je oboljela od multiple skleroze, te ga je zamolila da podrži skup, kako pacijenti oboljeli od multiple skleroze ne bi bili diskrimisani više nego što jesu. Naglasio je da treba da se svi zajedno borimo za ostvarivanje širih prava lica koja su oboljela od multiple skleroze, a jedan od najozbiljnijih problema je obezbjeđivanje lijekova za terapiju, odnosno da se preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS ostvare prava ovih pacijenata. U protekle dvije godine, Grad Banjaluka je mnogo radio na uklanjanju arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom, ali u toj oblasti ima još posla.

Milica Galić, boluje od multiple skleroze već devet godina iako ima samo 25 godina. Ona je master italijanskog jezika i književnosti i bavi se naučnim radom, a trenutno je nezaposlena. Navodi da u najvećoj mjeri nije stigmatizovana po bilo kojoj osnovi, ali da u našem društvu još uvijek postoji problem razumijevanja ovog oboljenja, te da mnogi nisu svjesni koliko je ovo ozbiljna i teška bolest.