Ljekarski tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izveo je operativni zahvat tj. primarnu rekonstrukciju dojke. Riječ je o operativnoj proceduri koja podrazumijeva odstranjenje dojke i rekonstrukciju dojke anatomskim implantom u jednom aktu.  Ovaj operativni zahvat urađen u našoj ustanovi, po prvi put se prenosio putem video linka kolegama iz Onkocentra u Sankt Peterburgu u cilju stručnih konsultacija i razmjene mišljenja u toku operativnog zahvata.

Vrlo važan momenat u liječenju karcinoma dojke, nakon njenog odstranjenja predstavlja i estetski segment, stoga je važno posvetiti pažnju estetskoj hirurgiji, odnosno rekonstruktivnoj i plastičnoj hirurgiji i podići svijest o rekonstrukciji dojke.  Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je regionalni lider u rekonstruktivnoj hirurgiji dojke, a medicinsko osoblje Centra za dojku i Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju u kontinuitetu ulaže napore kako bi svaka žena sačuvala simbol ženstvenosti. Prva primarna rekonstrukcija dojke u UKC RS urađena je 2008. godine

Zajednička saradnja eminentnih stručnjaka Onkocentra Sankt Peterburga i ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske rezultovala je uspješnom primarnom rekonstrukcijom dojke. Primarnu rekonstrukciju dojke su danas uspješno izveli načelnik Centra za dojku UKC RS dr Aleksandar Guzijan, specijalista opšte hirurgije i načenik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju dr Nikola Baroš, specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije i hirurški tim naše ustanove.

Pacijentkinja J.B.(1970) se osjeća dobro, postoperativni tok protiče uredno, te pacijentkinja ostaje hospitalizovana u Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju radi daljeg liječenja.

Ovo je još jedan vid nastavka kontunuirane medicinske edukacije i međunarodne saradnje, kao i razmjene pozitivnih iskustava u dijagnostikovanju i liječenju i hirurškom zbrinjavanju onkoloških oboljenja između Onkocentra u Sankt Peterburgu i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.  Tradicionalne prijateljske veze između Republike Srpske i Ruske Federacije su u septembru prošle godine rezultirale prvim korakom u praktičnoj realizaciji saradnje u sferi zdravstva.

Podsjećamo, da je karcinom dojke preventabilan karcinom te se u okviru Programa prevencije i kontrole nezaraznih bolesti u Republici Srpskoj preporučuje svakoj ženi starijoj od 40 godina pregled dojki ultrazvukom i mamografijom, a prilikom pregleda kod porodičnog doktora se mogu dobiti upute i savjeti u vezi sa samopregledom dojke i dalje dijagnostike u skladu sa važećim smjernicama.