Prva operacija srca u banjalučkoj kardiohirurgiji u januaru 2020-te godine

Završetak radova na opremanju banjalučke kardiohirurgije se očekuje u decembru ove, a prva operacija srca u Republici Srpskoj u januaru naredne godine. Ovo je najavio prof.dr sc.med. Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, nakon obilaska radova na projektu izgradnje kardiohirurgije.

Prostorije nove organizacione jedinice UKC RS obišao je i ugledni svjetski stručnjak iz Beča prof.dr Andreas Cukerman, direktor Klinike za transplantaciju srca u AKH klinici iz Beča kao i dr Boris Goronja, specijalista kardiologije, inače bivši radnik naše ustanove i dugogodišnji zaposlenik najpoznatije bečke klinike AKH.

Kako je istakao direktor Đajić, dugoročni plan je da UKC RS dobije status najsavremenijeg i najmodernijeg kliničkog centra u regionu, na čemu se intenzivno i bez predaha radi. Tome u prilog govori i činjenica o realizaciji projekta kardiohirurgije. Prof. Đajić je naglasio da buduća kardiohirurgija predstavlja veliki uspjeh koji će u konačnici doprinijeti poboljšanju i očuvanju zdravlja svakog stanovnika Srpske, što su prepoznale i vlasti RS-a.

Za prvog načelnika banjalučke kardiohirurgije biće imenovan interventni kardiolog iz Klinike za kardiologiju UKC RS dr Nikola Šobot koji već radi na okupljanju tima koji će raditi operativne zahvate na srcu. Tu će svakako veliku ulogu imati i stručni kadar iz Austrije, Srbije, Amerike, Rusije koji će biti uključen u rad buduće kardiohirurgije.

Nakon otvaranja kardiohirurgije pacijenti iz Republike Srpske neće morati da idu u druge centre na operacije srca, već da će to moći da se radi u Banjoj Luci u prostorijama UKC RS.

Prof.dr. Andreas Cukerman je veliki prijatelj UKC-a Srpske i počasni član Udruženja kardiologa Republike Srpske, hirurg koji je sa svojim timom već radio transplantacije srca kod pacijenata iz Republike Srpske. Nosilac je Ordena časti sa zlatnim zracima predsjednika Republike Srpske.