”Sestrinstvo sada!”

Svake godine 12. maja širom svijeta obilježava se Međunarodni dan sestrinstva, jedne od najhumanijih profesija. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 2020. godinu međunarodnom godinom medicinskih sestara, tehničara i babica. Ove godine, Međunarodni dan sestrinstva obilježio se pod sloganom ”Sestrinstvo sada!”.

Predstavnici Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Resuscitacionog savjeta Republike Srpske povodom Međunarodnog dana sestrinstva posjetili su grob Nade Trišić (groblje Sveti Pantelija- Banjaluka), osnivača Udruženja i utemiljivača modernog sestrinstva u Republici Srpskoj.

Kao jedna od najcjenjenijih i najpouzdanijih profesija, sestrinstvo ima centralnu ulogu u prepoznavanju višestrukih izazova u zdravstvu. Medicinske sestre, tehničari i babice su glavni pokretači u zdravstvenom sistemu, a njihov zadatak i cilj  je odgovoriti na zdravstvene potrebe svakog pojedinca i društva što se u ovoj novonastaloj epidemiološkoj situaciji i pokazalo. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske održala se svečana akademija uz sve mjere predostrožnosti i sa ograničenim brojem učesnika zbog trenutne epidemiološke situacije.

Pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu njegu Slađana Vranješ čestitala je današnji dan svim kolegicama i kolegama, te im se zahvalila što se u ovim teškim vremenima bore i pružaju pomoć onako kako to najbolje znaju.

Živana Vuković Kostić, predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS je rekla da je ova pandemija promijenila sam način života, te da je ovo opomena svima nama da trebamo više da vodimo računa o tome da se posvetimo sebi, porodici i zdravlju.

Biljana Ćurguz, medicinska sestra u Urgentnom centru UKC RS izjavila je da njihov svaki radni dan počinje sa osmjehom jer je to poziv koji su odabrali. Istakla je da bi uvijek i u bilo kojoj situaciji opet izabrala isti poziv, te da su kao medicinski profesionalci uvijek spremni na nepredviđene okolnosti kao što je i ova situacija sa panedmijom novog korona virusa.