Univerzitetski klinički centar Republike Srpske posjetio je predsjednik Vlade Republike Srpske gospodin Radovan Višković. Tom prilikom održan je sastanak sa poslovodstvom UKC RS na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem na kojem je utvrđeno da su UKC RS i zdravstveni sistem Republike Srpske uspješno odgovorili na sve izazove u borbi protiv virusa korona.

Ovom prilikom premijer Radovan Višković se zahvalio svim medicinskim radnicima koji su u posljednja dva mjeseca dali sve od sebe da bi zaštitili zdravlje građana, te dodao da su mnogo jače ekonomije imale mnogo veće probleme i njihovi zdravstveni sistemi su padali. Republika Srpska je pokazala da kao jedna mala ekomonija, ako se dobro organizuje, može da se nosi sa ovim problemom.

Prema njegovim riječima, novi virus korona je u Republici Srpskoj sve vrijeme držan pod kontrolom, te ni u jednom trenutku nije bilo eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Dodao je da je u protekla dva mjeseca Vlada RS zdravstvenom sektoru po raznim osnovama doznačila više od 100 miliona KM za nabavku potrebne opreme, lijekova i svega ostalog što je bilo neophodno. Višković je naglasio da je od izuzetnog značaja što u Kovid bolnici nije bilo oboljelih zdravstvenih radnika.

Prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, rekao je da je naša ustanova prema mišljenjima eksperata iz Svjetske zdravstvene organizacije uspješno odgovorila na sve izazove u prethodna dva mjeseca. Naglasio je da nijednom pacijentu, ni u jednom trenutku nije falio respirator, bolesnički krevet, ili prisustvo zdravstvenih radnika i lijekova, što se dešavalo u skoro svim državama. Takođe, zahvalio se Vladi Republike Srpske bez čije podrške u ovoj borbi ne bismo uspjeli.