Privredno društvo “Kosmos” donirala je Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske mobilni tunel za dezinfekciju. Ovaj tunel olakšava borbu protiv novog virusa korona, funkcioniše na principu senzora i potpuno je siguran za zdravlje ljudi, a njegova osnovna namjena je potpuna dezinfekcija osoba i predmeta koji kroz njega prođu. Riječ je o projektu domaće kompanije „Kosmos“ odnosno proizvodu koji posjeduje sve tehničke karakteristike i CE znak da može da se plasira i na inostrano tržište. Vrijednost donacije je 20. 000  KM.

Prilikom promocije donacije ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da su zdravstveni radnici heroji koji su dali nemjerljiv doprinos u borbi protiv virusa korona za zdravlje i živote ljudi. Naglasio je da su se opredijelili da tunel doniraju UKC RS kako bi se pokazala solidarnost sa zdravstvenim radnicima, a tunel je rezultat rada domaćih stručnjaka u saradnji sa Vladom Srpske koja je ovom donacijom pokazala društvenu odgovornost. Ministar Đokić ovom prilikom je izjavio da postoji namjera da tunel bude nabavljen i za ostale bolnice u Srpskoj da bi  se zaštitilo zdravlje građana.

Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić naglasio je da je ovo značajna donacija za našu ustanovu čija je osnovna namjena potpuna dezinfekcija lica i predmeta. Ovom prilikom zahvalio se kompaniji „Kosmos” i resornom ministarstvu, te dodao da je ovo značajna donacija za našu ustanovu kojom će biti spriječen ulazak infekcije u centralni medicinski blok.

Direktor “Kosmosa” Dušan Vještica rekao je da tunel za dezinfekciju olakšava borbu protiv virusa korona, funkcioniše na principu senzora i potpuno je siguran za zdravlje ljudi. Dodao je da je ovo proizvod domaće kompanije, što je veoma važno, a planiraju da uskoro promovišu i `vip` tunel koji će koristiti institucije Republike Srpske i za koji imaju značajn dio porudžbina i iz inostranstva.

Šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije dr Nenad Stevandić rekao je da je tunel nedostajao UKC RS i da je važno što ga je proizvela domaća kompanija. On je dodao da je značajno što „Kosmos“ može da proizvede tunel za dezinfekciju za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, ali i u inostranstvu ako bi ponovo bili ugroženi virusom korona koji može mutirati na jesen.