Jedan od najvećih problema za normalno funkcionisanje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske godinama predstavlja nedostatak parking mjesta i mi aktivno radimo na rješenju tog dugogodišnjeg problema, istakao je prof.dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS.

On je rekao da ustanovu svakodnevno posjeti više od 10.000 ljudi i do nje saobraća više od 5.000 automobila, jer osim zaposlenih i pacijenata u UKC RS dolaze i posjetioci, kao i studenti medicine i učenici srednjih škola.

Sve je to uticalo na odluku za gradnju garažnog objekta čvrste gradnje spratnost parking garaže pet spratova ( minus 4po + su) bruto površine 73 994,08m2 , što je veća površina od Centralnog medicinskog  bloka UKC RS i novoizgrađenog Sjevernog krila zajedno čija ukupna površina je 53 218,32 m2). Cijena takve jedne građevine je 29 805 000,00KM miliona KM bez PDV-a koje će imati osam liftova i podzemni toplotni tunel sa kojim će garaže biti povezane sa Centralnim blokom i cijena po metru kvadratnom takvog prostora  je 402,00 KM bez PDV-a.

Izgradnja parkinga na lokaciji Paprikovac nije samo izgradnja garažnih mjesta, već rješavanje velikih saobraćajnih problema jednog dijela grada i to zahtjevnog dijela grada, koji se nalazi na brdu i koji sa jedne strane leži na zatvorenom rudniku, a sa druge strane na klizištu i to je sve trusno tlo, naveo je Đajić.

Istakao je da je bitno da ovaj problem što prije bude riješen, jer će se za dvije do tri godine na prostoru Univerzitetskog kliničkog centra RS smjestiti još nekoliko objekata. Doći će do preseljenja i izgradnje novih zgrada, kao što je zgrada Medicinskog fakulteta, Medicinske škole, Centra za naučnoistraživački rad, a u perspektivi je i preseljenje Klinike za psihijatriju, što će sigurno dovesti do rasta broja osoba koje cirkulišu u krugu UKC RS, objasnio je Đajić.

Dodao je da je prije nekoliko godina izgrađen privremeni parking ispred Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koji je svakodnevno zakrčen automobilima, a takođe smo asfaltirali zemljište ispod tehničkog bloka, ali i taj parking je prebukiran automobilima.

Vozila su često parkirana po trotoarima i zelenim površinama, te da to predstavlja veliki problem, jer pacijenti ne mogu lako da dođu do Urgentnog centra i do ljekara i mi smo veoma ozbiljno pristupili rješavanju ovog problema. Šest mjeseci su na rješenju radili saobraćajni i građevinski inženjeri iz Beograda, koji su tražili adekvatnu lokaciju pokraj bolnice gdje bismo mogli da napravimo parking za veliki broj automobila.

“Plan i projekat izgradnje ove garaže je urađen i sve bi trebalo da budu gotova za dvije godine po sistemu „ključ u ruke“ bez mogućnosti probijanja finansijske konstrukcije, rekao je Đajić, te dodao da će odluku da li će se garažni parking naplaćivati donijeti u saradnji sa Gradskom upravom, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, kao i Vladom RS.