Gradska organizacija Crvenog krsta Bijeljina donirala je Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske deset respiratora “Aventa-M”, ukupne vrijednosti 461.016 KM, koji su nabavljeni u okviru akcije “Respirator za Srpsku”.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove dr Slobodan Hajder ocijenio je donaciju kao izuzetno značajnu i vrijednu, te dodao da se izrealizovala zahvaljujući građanima Bijeljine, privrednicima i pojedinim institucijama, a prvenstveno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koje je pomoglo ovu akciju.

Izjavio je da smo svi svjedoci da bitka sa virusom korona još nije završena. Došlo je i do povećanja broja zaraženih i oboljelih. Iskoristio je ovu priliku i apelovao da se građani Srpske pridržavaju preporučenih mjera, da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, drže distancu, te da poštuju sve preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije.

Predstavnik Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina Aleksandar Savić rekao je da je na lokalnom novou pokrenuta akcija “Respiratori za Srpsku”, na koju se odazvao veliki broj ljudi i privrednika, a koja je kasnije prešla i na republički nivo.

Naglasio je da se prikupilo dovoljno novca za 50 respiratora koji su stigli prije nekoliko dana. Takođe, zahvalio se građanima Bijeljine i privrednicima koji su se odazvali akciji, kao i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske za stručnu i finansijsku podršku. Najavio je da će nakon Banjaluke, respiratori biti uručeni bolnicama u Prijedoru, Gradišci, Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Foči i Trebinju.

On je rekao da je u akciji prikupljeno oko 2.630.000 KM, a od ove sume za 50 respiratora je izdvojeno 2.305.000 KM, dok je ostatak utrošen za nabavku medicinskih aparata i opreme za bolnicu i Dom zdravlja u Bijeljini. Svaka od deset javnih zdravstvenih ustanova u Srpskoj u okviru akcije dobiće najmanje jedan respirator. Napomenuo je da je uvoznik respiratora Crveni krst, a proizvođač “JSC” Rusija, firma koja se time bavi već 20 godina.