Podrška zdravstvenim radnicima i budućim projektima UKC RS koji će učiniti Paprikovac modernim naseljem

Gradonačelnik Banjaluke gospodin Igor Radojičić posjetio je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. Na ovaj način prvi čovjek Grada Banjaluka je podržao zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji odbrane protiv korona virusa.

Takođe, ovom prilikom održala se kratka prezentacija kapitalnih projekata koju su predviđeni da se realizuju na lokaciji Paprikovac uz podršku i dobru koordinaciju Vlade Republike Srpske i Grada Banjaluka. Grad Banjaluka je kroz izmjene regulacionog plana podržao projekte i unaprijedio infrastrukturu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. U narednom periodu planirana je izgradnja zgrade Instituta za onkologiju koji je zbog povećanog broja onkoloških oboljenja neophodan kako bi ovi pacijenti dobili najsavremeniju zdravstvenu zaštitu na jednom mjestu. Takođe, planirana je izgradnja Klinike za psihijatriju i kompleksa garaža čime će trajno biti riješen problem parkinga za sve pacijente i zaposlene UKC RS.U planu je projekat rekonstrukcije zgrade u kojoj nam se svaki dan rađaju novi stanovnici Srpske – zgrade Ginekologije u kojoj se nalaze i Klinika za dječije bolesti i Klinika za dječiju hirurgiju, a rekonstruisaće se i zgrada Klinike za infektivne bolesti. Takođe, Regulacionim planom obuhvaćena je izgradnja objekata Medicinskog fakulteta, Centra za obrazovanje i istraživanje, Fakulteta zdravstvene njege i Medicinske škole. Na ovaj način po ugledu na svjetske zdravstvene centre lokacija Paprikovac će biti „Medicinsko brdo“ gdje će naši pacijenti na jednom mjestu imati svu potrebnu zdravstvenu zaštitu, što će ujedno lokaciju Paprikovac učiniti modernim naseljem na čemu Vlada RS u saradnji sa lokalnom vlasti bez predaha radi.

Tom prilikom prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS je rekao da je usvajanjem Regulacionog plana za Paprikovac planirano mnogo projekata kako bi zdravstveni radnici imali što bolje uslove za rad. Pored modernog i dobrog kliničkog centra na lokaciji Paprikovac, planirani su Medicinski fakultet i Srednja medicinska škola, Institut za naučnoistraživački rad,  Institut za onkologiju, novi objekat Klinike za psihijatriju, zatim objekat Zavoda za transfuziju, kao i rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i Klinike za pedijatriju, te izgradnja kompleksa garaža koji će riješiti problem parkiranja kod UKC RS.  Prema njegovim riječima, mnogo je planova, te će sve ovo biti realizovano uz podršku Vlade RS i Grada Banjaluka, kao i zdravstvenih radnika.

Gradonačelnik Banjaluke gospodin Igor Radojičić je izrazio veliku zahvalnost i uputio čestitke zdravstvenim radnicima i UKC RS, koji naročito ovih dana, kada je povećan broj zaraženih virusom korona, čine ogromne napore da se izbore s novim talasom pandemije. Dodao je da se UKC RS svakodnevno prilagođava novom talasu koji je oko nas i u prilici je da reorganizuje svoje prostorne i ljudske kapacitete kako bi odgovorio zahtjevima povećanog broja pacijenata. Uzimajući u obzir činjenicu da su zdravstveni radnici prenapregnuti a kapaciteti preopterećeni, gradonačelnik je iskoristio priliku da zamoli sugrađane, ali i ostale da u danima koji su pred nama zaista minimiziraju broj kontakata i okupljanja. Dodao je da UKC RS u svom planu ima dalje proširenje kapaciteta i gradnju čitavog niza novih objekata i prostora, te proširenje usluga. Naglasio je da Grad Banjaluka i UKC RS blisko sarađuju na svemu onome što je potrebno za dogradnju, proširenje i omogućavanje dodatnih kapaciteta, te da se nada da će, kada se pandemija završi, UKC RS biti jedan savremen objekat koji će odgovoriti na sve izazove.