Posjeta ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alena Šeranića Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske

U nedjelju 8. novembra Univerzitetski klinički centar Republike Srpske posjetio je ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alen Šeranić. Ovom prilikom ministar Alen Šeranić i generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić su obišli pacijente oboljele od COVID19. Takođe, održan je kratki radni sastanak sa članovima Poslovodstva UKC RS, tokom kojeg se razmatrala trenutna situacija u vezi sa zbrinjavanjem oboljelih od COVID19, kao i dalji koraci u vezi sa načinom rada i funkcionisanjem najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Republika Srpska ima požrtvovane zdravstvene radnike koji daju svoj lični maksimum u ovoj situaciji, ali je pritom izjavio da je istovremeno emotivno pogođen jer je ogroman broj i mladih i starih na liječenju zbog Covida 19.

Ministar Alen Šeranić je poslije vizite oboljelih od Covida 19 istakao da je u UKC RS na liječenju 450 osoba zaraženih virusom korona, te da ih je još 600 do 700 u čitavoj Republici Srpskoj. Naglasio je da je vidio ono o čemu je posljednjih mjesec dana čitao u izvještajima. Naveo je da se od avgusta sprema za ovu situaciju i da su tada napravljeni planovi da se bolnički kapaciteti stave na raspolaganje oboljelima od kovida, ali i da se svim drugim pacijentima omogući redovna zdravstvena zaštita. On je naveo da je obišao Centar urgentne medicine i ambulante, gdje je razgovarao sa pacijentima koji su došli na kontrolne preglede, kao i odjele na kojima su smješteni pacijenti sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama, te Kliniku intenzivne medicine, gdje je trenutno oko 50 lica na respiratoru. Zahvalio se zdravstvenim radnicima za sve što čine svih ovih mjeseci trajanja pandemije i istakao da je vidio ogromnu požrtvovanost zdravstvenih radnika prilikom svoje posjete. Apelovao je na građane i dodao da nas samo solidarnost i kolektivitet mogu usmjeriti u pravom pravcu i ukazao na našu individulanu odgovornost kako bismo stali u kraj pandemiji.

Generalni direktor UKC RS prof. dr  Vlado Đajić istakao je da je u prethodnih pet dana UKC RS potpuno reorganizovan, te da je Sjeverno krilo preseljno u Južno krilo, a od Sjevernog napravljen Urgentni centar za zbrinjavanje, trijažu i dijagnostikovanje pacijenata suspektnih i oboljelih od Covida 19.

Dodao je da zabrinjava činjenica da je u ovom trenutku u UKC RS hospitalizovano 455 oboljelih od Covida 19, što je ogroman broj, te da UKC RS ima najveći broj hospitalizovanih pacijenta na jednom mjestu u odnosu na bolnice u okruženju.  Rekao je da je zajedno sa ministrom Šeranićem i saradnicima obišao intenzivnu jedinicu gdje se liječi više od 50 pacijenata na respiratorima i naglasio da su svi pacijenti smješteni u adekvatnim uslovima kakvi se mogu rijetko vidjeti u bolnicama u okruženju. Takođe, istakao je da je zajedno sa resornim ministrom obišao zdravstvene radnike, koji su se herojski i patriotski ponijeli u ovoj teškoj situaciji.

Prof. dr Vlado Đajić je dodao da je ubrzano opremanje zgrade stare hirurgije gdje su premješteni pacijenti Onkologije, Hematologije i dijela Pulmologije, tako da i pacijenti oboljeli od drugih bolesti imaju sve uslove za liječenje. Naglasio je da je UKC RS ove sedmice hospitalizovao više od 400 pacijenata, te da nikom od njih nije nedostajalo ništa, ni krevet ni lijek, ni medicinska briga. Istakao je da je situacija stabilna i da se već pravi dogovor da lakši pacijenti budu smješteni u Banji Slatina. Dodao je da su njihovi zdravstveni radnici bili u UKC RS  na edukaciji,a da će UKC RS slati ljekare i medicinsko osoblje da im pomognu. Podsjetio je da je Vlada Srpske za sanaciju zgrade stare hirirgije izdvojilla 1,3 miliona KM, te da nedostaje još 15 dana da se kompletan objekat završi.