Ambasador Njemačke u BiH Margret Uber uručila je Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske pet respiratora koji su donacija Vlade Savezne Republike Njemačke. Donacija je realizovana u saradnji sa Civilnom zaštitom Njemačke, a riječ je o kvalitetnim uređajima za vještačko disanje proizvođača “Dreger” i pripadajućoj opremi za koje je obezbijeđeno održavanje.

Margret Uber, ambasador Njemačke u BiH je istakla da je ove sedmice 12 respiratora, ukupne vrijednosti 350.000 evra, predala Savjetu ministara za bolnice širom BiH, dodavši da je pored donacije obezbijeđena i obuka za osoblje koji će raditi sa tim respiratorima. Dodala je da osim UKC RS, respiratore će dobiti Sarajevo, Mostar, Nova Bila, Zenica i Tuzla. Ona je ukazala da se sve države trenutno bore za drugim talasom virusa korona, koji je još jači od prvog, te da je u takvoj situaciji donacija ovih pet respiratora UKC RS “samo mala kap u moru”, ali da pokazuje solidarnost između država. Rekla je da u ovoj godini Vlada Savezne Republike Njemačke iz Ekonomskog odjeljenja za manje projekte dala 190.000 evra i još dodatno pet miliona kao pomoć malim i srednjim preduzećima kako bi prebrodili ekonomsku krizu. Ona je izjavila da se razmatra kako bi se ekonomska saradnja još bolje mogla preusmjeriti na borbu protiv virusa korona, te da se nada da će Vlada Njemačke moći da da još jedan doprinos da BIH ovu krizu što bolje savlada.

Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić zahvalio je na vrijednoj donaciji, ističući da su raspiratori u ovom trenutku najbitniji za pacijente UKC RS. On je rekao da je za rukovodstvo UKC RS i sve zdravstvene radnike veoma bitna činjenica da je jedna od najmoćnijih država svijeta – Njemačka uz njih, te da im daje podršku u teškim trenucima za sve zdravstvene sisteme na svijetu. Prof. dr Vlado Đajić je naveo da je UKC RS jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u regionu, a vjerovatno i šire, u kojoj se trenutno nalazi 450 oboljelih od kovida 19 i oko 40 do 50 pacijenata na respiratorima. On je podsjetio da da se ne bi moglo odgovoriti ovom zadatku da nije došlo do reorganizacije unutar ustanove. Prof. dr Đajić dodao je da se spremaju i “rezervni položaji”, a sa resornim ministarstvom i Vladom Srpske je dogovoreno da se lakši pacijenti premještaju u Banju Slatina, a da teži ostaju u UKC RS.

Prema njegovim riječima, paralelno sa tim osposobljavaju se svi spratovi i prostori za adekvatnu terapiju pacijenata koji zahtjevaju kiseoničku podršku jer više od 50 odsto pacijenata zahtjevaju podršku kiseoničke terapije. On je istakao da su svi pacijetni zbrinuti, da imaju adekvatnu terapiju i smještaj, te da je osoblje spremno i patriotski raspoloženo da odgovori na sve postavljene zadatke. Prof. dr Vlado Đajić je apelovao na stanovnike Republike Srpske da se pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera.