UKC RS primjer posvećenosti i dobre medicinske usluge

Predsjednica Republike Srpske posjetila je UKC RS gdje je razgovarala sa generalnim direktorom UKC RS prof. dr Vladom Đajićem.

Predsjednica Cvijanović ovom prilikom je izjavila je da je naša ustanova primjer dobre prakse, angažmana, posvećenosti i dobre medicinske usluge, koja se pruža pacijentima iz cijele Republike Srpske. Naglasila je da se pokazala opravdanom odluka nadležnih institucija Srpske da planski razvija zdravstveni sektor, posebno vodeći računa o tome da u svakoj regiji postoji moderna savremena bolnica. Prema njenim riječima, posebno je značajno sve ono što je preduzeto u cilju reorganizacije i prostora i službi UKC RS kako bi se uhvatili u koštac sa izazovima pandemije, a da ostali pacijenti ne budu uskraćeni za potrebnu medicinsku pomoć. Dodala je da institucije Republike Srpske pokušavaju na svaki mogući način da ojačaju mogućnosti i UKC-a i bolnica širom Republike Srpske, znajući koliki je pritisak sada na njima.

Predsjednica je izrazila zahvalnost rukovodstvu UKC RS i svim zdavstvenim radnicima, koji, kako je navela, predano rade na zbrinjavanju pacijenata vodeći računa o javnom zdravlju i o tome da svako dobije adekvatnu njegu.

Takođe, zahvalila se i UKC RS što je dio tradicionalne humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja ove godine ima za cilj da obezbijedi sredstva za uspostavljanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH. Dodala je da je želja da Banjaluka i Republika Srpska budu mjesto gdje će moći da se omogući majčino mlijeko svim onim bebicama kojima je to neophodno, te da je to cilj i zdravstvenog sektora, koji želi prijevremeno rođenim bebama da pruži veću šansu da prevaziđu probleme s kojima se nose. Predsjednica je iskoristila priliku da se zahvali Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, koji su inicirali uspostavljanje banke humanog mlijeka.

Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić izjavio je da je u našu zdravstvenu ustanovu prethodnog dana primljeno 56 pacijenata sa teškom upalom pluća, koja je posljedica zaraze virusom korona, te da su svi pacijenti adekvatno zbrinuti, da su dobili najbolju moguću dijagnostiku i terapiju, kao i njegu zdravstvenih radnika. Rekao je da je UKC RS u ovoj pandemiji doživio veliku reorganizaciju bez koje bi bilo nemoguće prihvatiti sve pacijente oboljele od kovida. Dodao je da trenutno UKC RS može da hospitalizuje 550 pacijenata, te da se u Centralnom medicinskom bloku priprema sprat sa 50 priključaka za respiratore ukoliko bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i većeg priliva pacijenata kojima je ovakva pomoć neophodna.

Prof. dr Vlado Đajić je istakao da je na današnjem radnom sastanku razgovarano o radu ustanove tokom epidemije virusa korona, te o humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”. Prema njegovim riječima cilj ove humanitarne akcije i ove godine izuzetno je važan – formiranje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj. Rekao je da je mlijeko, ne samo hrana, nego i lijek, te da bez obzira na razvoj tehnologije, nijedna mašina nije osposobljena da napravi adaptiranu mliječnu formulu takvog sastava kakvo je majčino mlijeko. Podsjetio je da u UKC RS preživljava novorođenčad čija je tjelesna masa 500 grama, te da je majčino humano mlijeko za njih od posebnog značaja.

Istakao je da su u našoj ustanovi već preduzete određene građevinske aktivnosti, ali i da se osposobljava kadar kako bi se projekat uspješno završio. Prof. Đajić je rekao da će banka humanog mlijeka biti smještena u Klinici za dječije bolesti, te se zahvalio svima koji će svojim prilozima pomoći u njenom formiranju, a posebno predsjedniku Republike Srpske, pod čijim se pokroviteljstvom 11. put organizuje humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”.