U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske večeras je održan radni sastanak rukovodstva najveće zdravstvene ustanove u RS na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem i ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alena Šeranića kako bi se razmotrili naredni koraci u vezi sa zbrinjavanjem oboljelih od virusa korona.

Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić izjavio je da predstojeći praznični period sa sobom nosi i mogućnost povećanja broja oboljelih lica od virusa korona, te je jedna od tema sastanka bio i plan za navedeni period. Naglasio je da su zaposleni u UKC RS radili mnogo i kvalitetno, te da je kvalitet usluga na nivou svjetskih zdravstvenih ustanova. Rekao je da je napravljen plan za naredni mjesec, jer se zbog praznika očekuje veći priliv pacijenata, te dodao da je maksimum UKC RS da primi oko 550 covid pacijenata i oko 700 pacijenata sa drugim oboljenjima. Napomenuo je da je trenutno na liječenju 400 pacijenata oboljelih od COVID19, od kojih je više od 200 na kiseoničkoj terapiji, a 58 je na respiratoru. Prof. dr Đajić je ponovo stavio akcenat na poštovanje mjera koje su propisali nadležni i izrazio svoju zahvalnost ministru i rukovodstvu Srpske na neizmjernoj pomoći.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS dr Alen Šeranić je istakao da dolazi izazovno vrijeme zbog predstojećih praznika, te da će se UKC RS suočiti sa većim brojem inficiranih virusom korona. Naglasio je da moramo biti obazrivi i pridržavati se mjera, da zdravstveni radnici danonoćno rade i da je nepohodno da svi budemo oprezni kako ne bismo doživjeli kolaps. Još jednom je zamolio stanovništvo da se praznici provedu u porodičnoj atmosferi. Istakao je da UKC Srpske radi kvalitetan posao i da se ulažu svi napori kako bi se pomoglo pacijentima. Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS rekao je da će u narednom periodu u okviru UKC RS biti formiran centar za neinvazivnu ventilaciju. Pojasnio je da bi se na ovaj način moglo efikasnije postupati sa pacijentima koji su na prelazu da li da se njihovo zbrinjavanje koristi respirator ili kiseonička maska.

Nakon večerašnjeg sastanka sa rukovodstvom UKC RS, ministar Šeranić je rekao da je u planu da se od narednog mjeseca radi program pulmološke rehabilitacije, odnosno zbrinjavanje pacijenata kojima nalaz na virus korona bude negativan, ali imaju aspekt produženog liječenja zbog određenih komplikacija. On je najavio i edukaciju za sve zdravstvene kadrove, što već zaposleni u UKC RS i rade. Rekao je da je osposobljena hirurgija na staroj lokaciji i da se tu liječe pacijenti oboljeli od malignih i drugih teških necovid oboljenja.

Šef Tima za praćenje provođenja epidemioloških mjera Republičkog štaba za vanredne situacije i zamjenik generalnog direktora UKC RS dr Nenad Stevandić apelovao da se stanovništvo pridržava svih mjera koje su uvedene kako bi se  da se spriječilo širenje virusa korona.

Naglasio je da od nas najviše zavisi kako ćemo proći sa epidemijom dok ne dođe vakcina i protokol liječenja.

Ostali učesnici sastanka pozvali su građane da budu odgovorni u borbi protiv virusa korona i da se strogo pridržavaju propisanih mjera u vrijeme predstojećih praznika.