Medicinski radnici pokazali da im je zdravlje pacijenata najvažnije

Nakon što je našu zdravstvenu ustanovu predsjednik Republike Srpske gospođa Željka Cvijanović odlikovala Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem, generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić naglasio je da su oni u čije ime prima orden pokazali da su dorasli Hipokratovoj zakletvi i svemu što ona podrazumijeva. Prof. dr Đajić izjavio je da su zdravstveni radnici u Republici Srpskoj u proteklih deset mjeseci borbe sa virusom korona pokazali da im je zdravlje pacijenata najvažnije, čak i u trenucima kada su rizikovali svoje živote.

On je izrazio duboku zahvalnost predsjedniku Republike, što je prepoznala istinske heroje današnjice i odlikovala ih povodom Dana Republike. Generalni direktor UKC RS prilikom svog obraćanja naveo je da su svi stradalnici u pošasti pandemije, neko u većoj, neko u manjoj mjeri. On je dodao da ova borba nije mogla da se dobije bez ljudskih žrtva i izrazio svoje najiskrenije poštovanje za svaki ljudski život koji je pandemija uzela. Istakao je da je zahvaljujući danonoćnom radu zdravstvenih radnika, njihovoj predanosti i dobroj organizaciji, ali i uz pomoć institucija, stvoren odličan zdravstveni sistem. Prof. dr Đajić se zahvalio svim zdravstvenim radnicima, medicinskim i nemedicinskim, zatim svim pojedincma i kolektivima, koji su podržali rad zdravstvenih ustanova tokom pandemije. Takođe je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srpske, predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji, a posebno srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za pomoć u razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske. Generalni direktor UKC RS naglasio je da je siguran da ovu bitku ne bismo dobili da njome nije komandovano iz institucija Republike Srpske.

Takođe naglašavamo da su izuzetan doprinos u organizovanju i pružanju medicinske pomoći u borbi protiv pandemije COVID19, spasavajući ljudske živote a žrtvujući svoj, dali i primarijus dr Dragan Vojvodić, koji je obavljao dužnost u Klinici za unutrašnje bolesti UKC RS, dr Marko Pekija, koji je dužnost obavljao u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS i Vladimirka Mirnić, laboratorijski tehničar, koja je bila zaposlena u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku UKC RS. Oni su danas posthumno odlikovani Ordenom Krsta milosrđa.