Podrška UKC RS i zdravstvenom sektoru u borbi protiv virusa korona

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. Tom prilikom izjavila je da republičke institucije podržavaju zdravstveni sektor u borbi protiv virusa korona, budući da je veliki teret na zdravstvenim radnicima. Ona je istakla da je teško vrijeme i za zdravstveni sektor, ali i ekonomiju i da je zadovoljna situacijom u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Tokom posjete predsjednica je održala sastanak sa rukovodstvom UKC RS na čelu sa generalnim direktorom prof. dr Vladom Đajićem tokom kojeg je istaknuto da je zdravstveni sektor u stanju da se reorganizuje u skladu sa situacijom.

Ona je rekla da će vlast Republike Srpske i dalje finasirati zdravstveni sektor, jer je to važno za pacijente i zdravstvene radnike. Prema njenim riječima važno je da, uprkos pandemiji, nisu zaustavljene planirane aktivnosti u zdravstvenom sektoru u Srpskoj.

Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić je rekao da je trenutno u UKC RS hospitalizovano 600 pacijenata zaraženih virusom korona, da ih 400 koristi kiseoničku podršku, a 70 podršku respiratora. On je istakao da UKC ima plan za prijem pacijenata i ponovio da će svi pacijenti biti zbrinuti i da UKC RS ima dogovor i sa banjom Slatina. Obezbjeđujemo rezervne krevete i spremamo dodatne kapacitete za smještaj pacijenata, dodao je prof. dr Đajić, te napomenuo da su stvoreni uslovi za raspisivanje tendera za Formiranje banke humanog mlijeka, što je dokaz razvoja UKC RS.

Sastanku sa predsjednicom Cvijanović su prisustvovali direktori domova zdravlja banjalučke regije, ali i predstavnici Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Predsjednica Željka Cvijanović je rekla da je veoma važno da su i ljekari iz Srbije ocijenili da je UKC kvaliteno opremljen, što je preduslov za izvođenje najkompleksnijih operacija u domenu kardiohirurgije. Ona je izrazila zadovoljstvo što je Srpska pokazala sposobnost da može da izgradi ovakav objekat, ali on nije jedini, jer je širom Srpske su izgrađene nove, moderne bolnice, što je bila strategija razvoja.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine prof. dr Aleksandar Redžek ocijenio je dugogodišnju saradnju ovog instituta i UKC RS kao veoma kvalitetnu, te naveo da je naredni korak u toj saradnji početak realizacije programa kardiohirurgije. Rekao je da je ovo veliki iskorak za zdravstveni sistem Republike Srpske, jer su do sada pacijenti iz Srpske upućivani na liječenje u druge centre, a uslovi u UKC RS su izuzetni.