Dodjela sertifikata za polaznike kursa Fundamentals of Critical Care Support

Pandemija novog korona virusa još jednom nas je podsjetila na značaj razvijanja intenzivne medicine kao mlade grane medicine, posebno u zemljama u razvoju. U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske uručeni su sertifikati ljekarima koji su uspješno pohađali trening-kurs “Osnovi liječenja kritično oboljelih”. Edukaciju su prošla 32 ljekara iz UKC RS-a i opštih bolnica Doboj, Bijeljina, Zvornik i Foča.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić naveo je da je UKC RS zajedno sa eminentinim stručnjacima iz SAD krenuo u edukaciju zdravstvenih radnika iz svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj i da će sertifikate dobiti, sada već svjetski stručnjaci u bolnicama širom Srpske.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS prof. dr Peđa Kovačević podsjetio je da je, zahvaljujući menadžmentu i vizionarstvu generalnog direktora UKC RS, još u julu prošle godine okupljena ekipa profesora sa Medicinskog fakulteta u Banjaluci. Prof. dr Kovačević je dodao da je generalni direktor dao zadatak da bude sprovedena edukacija medicinskih radnika, prije svega ljekara, te medicinskih sestara s ciljem da se odgovori na drugi talas pandemije virusa korona, koji je došao na jesen. Dodao je da zajedničkim snagama, od samog menadžmenta UKC RS, pa do svakog ljekara koji radi u našoj bolnici taj zadatak shvaćen vrlo ozbiljno jer, bez edukacije, prenosa znanja, bez transfera onih vještina koje znamo, nema liječenja opšte populacije u Srpskoj.

Specijalizant završne godine specijalizacije iz pulmologije iz Opšte bolnice Doboj Milenka Bandić Milovac rekla je da su na kursu stekli znanja i vještine u vezi sa zbrinjavanjem kritično oboljelih pacijenata. Istakla je da je na taj način omogućeno da se u njenoj matičnoj ustanovi osnuje jedinica intenzivnog liječenja za kovid pozitivne pacijente koja broji 14 kreveta i koja je do sada uspjela da zbrine sve pacijente koji su bili vitalno ugroženi, te da se na taj način rasteretio UKC RS. Naglasila je da su u posljednje vrijeme bolnički kapaciteti prepunjeni, zbog čega je pozvala sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i pristupe vakcinaciji.

Kurs je pokrenulo još 1994. godine Američko udruženje intenzivista s ciljem da osposobi medicinske profesionalce za osnove liječenja kritično oboljelih pacijenata. Kurs je trajao od septembra prošle godine do marta ove godine, a prošla su ga ukupno 32 ljekara iz UKC RS, te opštih bolnica Doboj, Bijeljina, Zvornik i Foča. Predavači su bili ugledni profesori sa Klinike “Mejo”, a Američko udruženje intenzivista obezbijedilo je grant od 100.000 dolara, uključujući onlajn program i udžbenike, te imenovalo načelnika Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Peđu Kovačevića da vodi kurs za prostor Republike Srpske.