Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu simbolično je uručio ček od 50.000 evra generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vladi Đajiću, te izrazio nadu da će ova pomoć doprinijeti borbi protiv pandemije novog korona virusa.

Prof. dr Vlado Đajić je istakao da je ovo značajna pomoć koja će biti usmjerena za pružanje još bolje njege oboljelih pacijenata od Covida 19. Iskoristio je priliku da se zahvali prijateljskoj Grčkoj za sve što je do sada uradila za Republiku Srpsku još od ratnih dana kada je primala našu djecu da borave u Grčkoj, te za sve dosadašnje donacije i podršku.

On je naveo da je tokom sastanka upoznao grčkog ambasadora sa radom UKC RS, postojećim resursima, ali i sa problemima sa kojima se suočava tokom pandemije. Rekao je da se ambasador uvjerio da imamo vrhunsku bolnicu, opremljenu sa dovoljnim brojem respiratora i zaštitne opreme i što je najvažnije odličnim kadrom.  On je podsjetio da je tokom pandemije u UKC RS liječeno 7.300 pacijenata od čega je 1.500 bilo životno ugroženo, a u jednom trenutku je bilo 620 hospitalizovanih od kojih je 80 bilo na respiratoru, a troje na vještačkim plućima.

Njegova Ekselencija ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreou je rekao da je UKC RS odlična zdravstvena ustanova, te da je imao priliku da čuje kakva je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj. Dodao je da se nada da će simbolična finansijska pomoć koju je ovom prilikom uručio UKC RS doprinijeti borbi protiv pandemije. Istakao je da će se i dalje truditi da se pronađu dodatni načini za pružanje pomoći kako bi se potvrdili prijateljski odnosi naših naroda.

S obzirom na i dalje veliki broj inficiranih novim korona virusom i na ogromno opterećenje zdravstvenog sistema, a u kontekstu solidarnosti u borbi protiv pandemije COVID-19 Republika Grčka pružila je finansijsku pomoć trima bolnicama u BiH i to po 50.000 eura za sarajevsku Opštu bolnicu “Prim. dr Abdulah Nakaš” i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, te 30.000 eura za Univerzitetski klinički centar u Mostaru.