Ambasadorka Republike Slovenije u BiH, Njena ekselencija Zorica Bukinac posjetila je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske gdje je sa generalnim direktorom prof. dr Vladom Đajićem i članovima poslovodstva razgovarala o nastavku saradnje UKC RS sa zdravstvenim institucijama Republike Slovenije. Trenutno se najviše radi na implementiranju projekta edukcije medicinskih sestara i tehničara iz oblasti zdravstvene njege i sestrinstva u UKC Maribor.

Saradnja između ljekara Srpske i Slovenije trajala je godinama, da bi se od 1. aprila 2018. godine intezivirala, strukturisala i postala daleko sadržajnija. Od aprila 2018. godine, zahvaljujući odličnoj saradnji menadžmenta dvije institucije, mjesečno najmanje dva ljekara UKC Republike Srpske  su išli jednomjesečnu ili višemjesečnu na edukaciju u UKC Ljubljana. Slobodno možemo reći da smo postigli rekord u kvalitetnom edukovanju ljekara u vrhunskom centru u Evropi. Tokom  samo dvije godine edukovali smo (1 mjesec, 3 mjeseca, 5 mjeseci,  6 mjeseci) 37 ljekara i 16 medicinskih sestara/tehničara, imali smo odvojene posjete ljekara i sestara Urgentnom centru UKC Ljubljana, slali smo osoblje iz, uslovno rečeno, nemedicinskog dijela (IKT i Tim za kvalitet) na kraće edukacije.

Na žalost, zbog pandemije COVID-19, saradnja u smislu intenzivne edukacije ljekara i sestara se naglo prekinula. Međutim, konsultacije, saradnja, prijateljstvo i podrška su se nastavili. Ljepota i bogatstvo edukacije ima još jedan segment, a to je uspostavljanje ličnih, prijateljskih odnosa između ljudi, mogućnost da se prijatelj u nevolji pozove u pomoć, tako da se naša saradnja u suštini nikad nije prekinula.

Ne postoji segment edukacije koji nismo pokrili. Naši ljekari su se edukovali iz oblasti neurohirurgije, vaskularne hirurgije, torakalne hirurgije, plastične hirurgije, anestezije i intenzivne njege, pedijatrije, interventne kardiologije, kliničke rehabilitacije, nefrologije, endokrinologije, neuroradiologije, kliničke biohemije, abdominalne hirurgije, urlogije, oftalmologije, interventne gastroenterologije, kardiohirurške anestezije. Specifičnost programa edukacije u Sloveniji između ostalog je i edukacija glavnih sestara UKC RS, te edukacija timova iz Centra urgentne medicine.

Suština implementacije bilo kojeg projekta, jeste da  projekat ne može u potpunosti uspjeti bez podrške ljudi, partnera, tima, a UKC RS je za projekat edukacije osoblja i sve projekte koje izvodi dobio maksimalnu podršku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željke Cvijanović, predsjednika RS, i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.