Predstavnici Daun sindrom centra Banjaluka uručili su generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof.dr Vladi Đajiću Povelju ambasadora osoba sa Daunovim sindromom zbog njegove dugogodišnje nesebične podrške. Kao znak zahvalnosti i uvažavanja Povelju mu je uručilo deset osoba sa Daunovim sindromom iz Banjaluke, Prijedora i Laktaša.

Primajući Povelju generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof.dr Vlado Đajić je rekao da je za svoj humani rad dobio brojna priznanja, odlikovanja i medalje, ali da mu je današnje priznanje jedno od najdražih te da mu daje podstrek za dalji rad. Kako je istakao mnogi misle da ja pomažem njima, međutim, oni su pomogli i mnogo meni, rekao je Đajić tomom uručenja Povelje koja je održana u UKC-u RS. On je dodao da je radeći sa njima i posmatrajući ih naučio da postoje mnogo vrednije stvari od onih za koje svakodnevno mislimo da jesu vrijedne.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić uručio je Đajiću i protokol koji se tiče saopštavanja dijagnoze Daunovog sindroma prilikom rođenja djeteta.

Ovaj protokol ruskog Ministarstva zdravlja je uticao da se u većem dijelu Rusije broj ostavljene djece sa Daunovim sindromom svede na nulu.

Zoran Jelić je naveo da su predstavnici Daun sindrom centra Banjaluka zahvaljujući Đajićevoj pomoći stigli do Moskve, gdje su ove godine i pobijedili na Međunarodnom gastronomskom festivalu.

On je rakao da su zahvalni Đajiću i što je organizovao prvu fudbalsku reprezentaciju sastavljenu od osoba sa Daunovim sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i prvu fudbalsku utakmicu sa predstavnicima Vlade Srpske, te pomogao da se formira prvi ženski fudbalski tim osoba sa Daunovim sindromom.

Takođe Jelić je naveo da je Đajić organizovao i onlajn susret sa najvećom ruskom organizacijom “Daunsajd ap”, sa kojom su uspostavili saradnju.