Na Trgu Krajine tradicionalno je obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, a akciji su se prvi put organizovano pridružili i radnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske koji su osnovali Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi UKC RS.

Devetnaest radnika naše ustanove je 4. juna darivalo krv u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, a načelniku Službe za sterilizaciju UKC RS Negoslavu Preradoviću koji je 70. put darivao krv i našoj ustanovi uručena je zahvalnica Saveza društava dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske.

Ovom događaju prisustvovali su pomoćnik generalnog direktora UKC RS i koordinator Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi UKC RS dr Goran Topić, pomoćnik generalnog direktora UKC RS za zdravstvenu njegu i zamjenik koordinatora Aktiva Slađana Vranješ, kao i pomoćnik generalnog direktora UKC RS za medicinske poslove prof. dr  Zvezdana Rajkovača.

Događaj je podržao i dr Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpke koji je svim dobrovoljnim davaocima krvi čestitao ovaj dan. Ovom prilikom on je izjavio da je kao jedan od dobrovoljnih davaoca krvi i sam uključen u sve aktivnosti, te da će i on u narednom periodu darivati krv.