Tim Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uradio je laparoskopsku operaciju preponske kile.

Laparoskopska hernioplastika je procedura koja je komfornija za pacijenta jer je postoperativni oporavak bolesnika znatno brži i boravak u bolnici u odnosu na klasičnu operaciju je znatno kraći. Riječ je o proceduri koja će se redovno izvoditi u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju.

Tokom laparoskopske operacije preponske hernije (kile), prave se tri mala reza od 5 mm, te se ulazi u prostor prednjeg trbušnog zida, oslobađa se kilna kesa i u taj prostor se postavlja mrežica. Na ovaj način se pokrivaju sve slabe tačke u toj regiji. Pacijent se mnogo brže oporavlja i vraća svojim profesionalnim obavezama, manja je potreba za antibioticima, analgeticima, a i estetki rezultati su bolji u odnosu na klasičnu hirurgiju.

Članovi operativnog tima: operater: dr Goran Janjić, hirurg, asistenti: dr Drago Rogić, specijalizant, dr  Nikola Vranješ, specijalizant, instrumentarka: Duška Šipka, anesteziolog: dr Dragan Rakanović.