Eminentni stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije Dijego Gonzalez Rivas posjetio je  Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, čime je nastavljena posjeta svjetskih stručnjaka u našoj ustanovi.

Ovo je ujedno bila i prilika za susret grudnih hirurga iz regiona, razmjenu iskustava i uspostavljanje saradnje između relativno malobrojnih kuća grudne hirurgije u regiji.

Dr Diego Gonzalez Rivas, stručnjak iz Španije odražao je predavanje, a potom zajedno sa torakalnim hirurzima naše ustanove izvršio tri operativna zahvata. Tom prilikom kazao je da mu je drago što su ljekari u UKC RS krenuli sa Uniportal VATS tehnikom. Dodao je da je ovu tehniku razvio 2010. godine, te da je to operacija pluća sa izuzetno malim rezom. U prvom slučaju koji su operisali riječ je o velikom centralizovanom tumoru, a operaciju su obavili pomoću resekcije pluća. Rekao je da je to jedna od najkompleksnijih procedura u torakalnoj hirurgiji, ali da imamo veoma dobru opremu i dobar tim, te da se nada da će ponovo posjetiti Banjaluku. Eminentni stručnjak je rekao da se nada da će nastaviti da pomaže ovom fantastičnom timu koji ide u dobrom pravcu neinvazivne torakalne hirurgije.

Dr Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove, kazao je da je opredjeljenje UKC RS edukacija, te da je gostovanje doktora Gonzaleza Rivasa najbolji primjer toga.

Dr Marko Kantar, načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju UKC RS, kazao je da je velika čast da smo ugostili kolegu dr Gonzaleza Rivasa, koji je pionir minimalne neinvazivne torokalne hirurgije. Rekao je da su radili jednu od najkompleksnijih operacija u grudnoj hirurgiji, čime nastavljamo naš stručni razvoj. Dodao je da su Uniportal VATS hirurgiju u Klinici za torakalnu hirurgiju počeli primjenjivati prvi put 2016. godine.

UKC RS je posjetila i prof. dr Vojislava Nešković, anesteziolog iz Vojnomedicinske akademije Beograd, koja je održala predavanje na temu ubrzani oporavak nakon hirurškog zahvata u grudnoj hirurgiji, te zajedno sa Draganom Rakanovićem, načelnikom Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS, vodila anesteziju tokom operativnog zahvata, te je tom prilikom izrazila zadovoljstvo uslovima za rad na UKC RS.

Prof. dr Vlado Đajić je izrazio zadovoljstvo i čast radnom posjetom najeminintnijeg hirurga iz oblasti torakalne hirurgije, te dodao da je ovo još jedan dokaz da naša ustanova radi intenzivno na edukaciji kadra, uvodi nove dijagnostičke i terapijske procedure sarađujući sa najeminentnijim stručnjacima iz cijelog svijeta, a sve kako bismo unaprijedili rad i kvalitet usluga koje pružamo našim pacijentima. UKC Republike Srpske je nabavio najsavremeniju endoskopsku opremu koja omogućava da pacijenti nakon zahtjevnih operativnih zahvata umjesto dugotrajnog hospitalnog liječenja idu na kućno liječenje za nekoliko dana.