Tri godine od završetka procesa akreditacije Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS u okviru UNICEF projekta  „Akreditacija bolnica – prijatelja beba”

Predstavnica UNICEF-a u BiH dr Rounak Kan zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alenom Šeranićem, generalnim direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vladom Đajićem, načelnikom Centra za razvoj zdravstvenog sistema i međunarodnu saradnju u Institutu za javno zdravstvo Aljošom Đudurovićem i direktorom Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske (ASKVA) Bojanom Lukićem posjetila je Kliniku za ginekologiju i akušerstvo UKC RS. Posjeta je upriličena povodom trogodišnjice implementacije Inicijative bolnice prijatelji beba i dodijele sertifikata ovoj organizacionoj jedinici UKC RS. Proces akreditacije je trajao od septembra 2017. godine i tokom tog procesa ispunjeni su svi traženi akreditacioni standardi, te je na osnovu ispunjenih uslova našem Porodilištu dodijeljena puna akreditacija – bezuslovna za period od 08.04.2019. – 07.04.2022. godine. U okviru akreditacije organizovani su kursevi o promovisanju dojenja koje je pohađalo osoblje Porodilišta naše ustanove. Ova akreditacija potvrđuje da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo spremna da prati sve protokole Svjetske zdravstvene organizacije i sve što podrazumijeva savremeno akušerstvo, te da se time pozicionira kao lider u pružanju zdravstvene zaštite majkama i bebama.

Ovom prilikom, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alen Šeranić izjavio je da su četiri bolnice u Republici Srpskoj, uključujući Univerzitetski klinički centar Republike Srpske završile proces sertifikacije u okviru projekta “Bolnice prijatelji beba” i najavio da će do kraja godine taj proces biti završen i u preostalih šest bolnica. Šeranić je naglasio da je ovaj projekat vrlo važan za kvalitet zdravstvene zaštite porodilja i novorođenčadi, te naveo da je dojenje jedan od prvih koraka u prevenciji gojaznosti i da je važno da 99 odsto porodilja prihvati inicijativu da doji jer je to osnovna hrana i lijek za novorođenče.

Predstavnik Unicef- a u BiH Rounak Kan je navela da je dojenje najbolja investicija koju novorođenče može dobiti od majke, te da je posebno važno da majke od samog rođenja doje djecu jer time prenose na svoje dijete imunitet.  Rekla je da je dokazano da su djeca koja su dojena majčinim mlijekom mnogo zdravija od djece koje se hrane adaptiranim formulama. Ona je podsjetila da na ovom projektu zajedno rade Unicef u BiH, Institut za javno zdravstvo, UKC Republike Srpske, te Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje zdravstvene zaštite Srpske. Istakla je da je ponosna što je UKC RS prvi akreditovan kao bolnica po mjeri beba i služi kao model.

Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić rekao je da je ova sertifikacija još jedan dokaz da naša ustanova radi po evropskim i svjetskim standardima. Dodao je da nije cilj samo gradnja bolnice i nabavka opreme nego je naš prioritet edukacija kadra na čemu se neprestano i neumorno radi. Rekao je da se u UKC Republike Srpske primjenjuju svi svjetski standardi kada je riječ o porodiljama i dojiljama. On je napomenuo da su u toku pripreme regulative da bude otvorena prva banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj, za šta su sredstva obezbijeđena u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske.

Priliko posjete UKC Republike Srpske gosti su posjetili Porodilište i odjele Klinike za ginekologiju i akušerstvo gdje su smještene porodilje.