Udruženje anesteziologa i reanimatologa Republike Srpske uz podršku farmaceutske kompanije “Medis” organiziralo je juče i danas, 12. i 13. avgusta 2021. godine, na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske radionicu za ljekare koji se bave intenzivnom medicinom na temu: “Hemodijaliza, hemodijafiltracija i upotreba Cytosorba”.

Predavanja tokom dvodnevne radionice koju su ljekari i medicinski tehničari mogli pratiti uživo održali su dr Dragan Rakanović, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC Republike Srpske., dr Vanja Peršič, specijalista interne medicine na Univerzitetskom kliničkom centru u Ljubljani i dr Edita Grbavac, šef Jedinice za intenzivno liječenje pri Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje UKC Republike Srpske.

Praktični dio radionice podrazumijevao je upoznavanje sa uslovima rada na Jedinici za intenzivno liječenje pri Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje UKC Republike Srpske, te osnovnim sredstvima za purifikaciju krvi kojima raspolaže Jedinica.

Eminentna gošća iz Ljubljane dr Vanja Peršič iskazala je svoje zadovoljstvo prisustvom ovoj radionici i izrazila zadovoljstvo dolaskom u UKC Republike Srpske kao i činjenicom da je imala mogućnost da znanja i iskustva prenesem kolegama u Banjaluci. Sigurna je da je ovo tek početak dobre saradnje.

Kako je objasnio dr Dragan Rakanović, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC Republike Srpske, tokom dvodnevne radionice praktično su prikazani slučajevi priključivanja pacijenta na terapiju veno-venske hemodijafiltracije, zatim priključivanja Cytosorba, kao i priključivanja pacijenta na terapiju hemoperfuzije, a demonstrirano je i priključivanje Cytosorba u toku hemoperfuzije. Snimak s radionice bit će dostupan i za pregled ljekarima koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju uživo.