Dr Diego Gonzalez Rivas obučava torakalne hirurge iz regiona u UKC Republike Srpske o minimalno invazivnoj operaciji grudnog koša

Vodeći svjetski grudni hirurg dr Diego Gonzalez Rivas ponovo je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. U utorak, 24. avgusta 2021. godine, UKC Republike Srpske je organizovao MasterClass iz oblasti uniportalne video – asistirane torakoskopske hirurgije pod nazivom „Tips and tricks for Uniportal VATS sleeve resections“, a stručnu obuku je držao dr Diego Gonzalez Rivas. Obuka je bila namijenjena torakalnim hirurzima i pulmolozima iz regiona. Tokom prošle posjete organizovane u okviru Balkanske turneje „Balkan Tour 2020“, na temu „Masterclasses in minimally invasive thoracic surgery – Uniportal VATS“, dr Diego Gonzalez Rivas je istakao kako u UKC Republike Srpske postoji veliki potencijal za razvoj VATS referentnog centra za cijelu regiju Balkana pa i Evrope što je i opredjeljenje Poslovodstva UKC Republike Srpske na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić istakao je značaj kontinuirane edukacije zdravstvenih radnika, čemu je doprinijela i današnja obuka koju je u ovoj zdravstvenoj ustanovi održao čuveni svjetski torakalni hirurg Dijego Gonzales Rivas o minimalno invazivnoj operaciji grudnog koša. Prof. dr Vlado Đajić je naveo da su obuci, osim ljekara UKC Republike Srpske, prisustvovali i torakalni hirurzi i pulmolozi iz regiona. Istakao je da mu je zadovoljstvo što smo pacijentima omogućili, ne samo prostor i opremu, nego i kvalitetne hirurške intervencije.

Dr Diego Gonzalez Rivas je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Banjaluci, te istakao da UKC Republike Srpske ima veliki potencijal za razvoj VATS referentnog centra. On je naveo da je riječ o minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri koja se izvodi kroz mali hirurški otvor i koja omogućava brži oporavak pacijenta. Dr Diego Gonzalez Rivas osim što operišemo teške slučajeve ovdje, istovremeno radimo i edukaciju ljekara iz regiona. Završili smo upravo težak slučaj sekcije pluća, a kasnije nastavljamo dalje.

Načelnik Klinike za torakalne hirurgije UKC Repulike Srpske dr Marko Kantar rekao je da je današnja obuka prva u nizu treninga koji će biti organizovani u narednom periodu. Dodao je da je plan je da se, osim posjeta, poveća i broj obuka, te da omogućimo da torakalni hirurzi iz cijele Evrope dođu u našu ustanovu i da zajedno sa Rivasom svi učimo naprednu uniportal VATS hirurgiju.