U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 26. avgusta 2021. godine, počela je četvorodnevna edukacija koju su sprovodili kako zaposleni u UKC Republike Srpske tako i iz Resuscitacionog Savjeta koji je ujedno bio i organizator edukacije. Edukacija je bila namijenjena medicinskim sestrama/tehničarima i ljekarima je iz oblasti prehospitalnog zbrinjavanja trauma pacijenata (PHTLS) i zaustavljanja krvarenja (“stop bleeding”).

Tim povodom u UKC Republike Srpske boravio je Edvardo Gatika, glavni zastupnik za PHTLS i sve kurseve ispred Nacionalne asocijacije medicinskih radnika (NAEMT) koji će u narednom periodu formirati i edukativni centar u Republici Srpskoj. Ujedno je to uvod u osnivanje NAEMT predstavništva u Banjaluci.

Ova dva kursa za četiri dana je prošlo 45 medicinskih radnika iz cijele Republike Srpske, od kojih je 12 dobilo licence. Tačnije njih šest su nakon obuke postali licencirani instruktori za PHTLS, a šest licencirani instruktori za “stop bleeding”.

Obuku su prošli medicinski profesionalci iz UKC Republike Srpske, te domova zdravlja i bolnica Bijeljina, Banjaluka, Teslić, Kostajnica, Novi Grad, Mrkonjić Grad itd.

Generalni direktor UKC RS, prof. dr Vlado Đajić istakao je da ova zdravstvena ustanova nastavlja sa praksom dovođenja eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta kako bi radili na usavršavanju domaćeg kadra. Rekao je da ima plan da se i dalje radi na edukciji zdravstvenog osoblja iz zdravstvenih ustanova širom Srpske i regiona.

Edvardo Gatika je izrazio zadovoljstvo što u UKC Republike Srpske sprovodi kampanju čiji je konačni cilj spasavanje ljudskih života. Rekao je da ovdje radi sa izvanrednim timom. Edvardo Gatika je naveo da je ovo početak velike kampanje koja će biti realizovana u BiH, a čiji je cilj da potrebno znanje za prehospitalno zbrinjavanje pacijenata i zaustavljanje krvarenja bude preneseno svakom građaninu kako bi znao da reaguje i da pomogne unesrećenom.

Organizator edukacije je Resuscitacioni savjet Republike Srpske, čiji je predstavnik Biljana Ćurguz istakla da je ovo istorijski trenutak za UKC Republike Srpske, zato što počinje saradnja sa organizacijama čiji su kursevi priznati u cijelom svijetu.