U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske organizovano je stručno predavanje za fizioterpeute povodom Međunarodnog dana fizioterapeuta, na kojem je osnovna tema bila oporavak pacijenata sa trombozom nakon preležane bolesti izazvane virusom korona.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove dr Goran Topić istakao je da rehabilitacija post kovid pacijenata zahtijeva ogroman angažman medicinskih profesionalaca, ne samo u ovoj ustanovi, nego u kompletnom zdravstvenom sistemu. Dodao je da značajnu ulogu u oporavku tih pacijenata, nakon osnovnog liječenja, preuzimaju fizioterapeuti, koji uz ogroman trud i zalaganje, postižu dobre rezultate. Prema njegovim riječima, zahvaljujući njihovom radu, pacijenti se u što kraćem vremenskom roku vraćaju normalnom životu i ranijim aktivnostima.

Momirka Milaković, glavna sestra Službe kliničke rehabilitacije UKC Republike Srpske iskoristila je priliku da svojim kolegama čestita Međunarodni dan fizioterpeuta, te da se zahvali Poslovodtvu UKC Republike Srpske na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem što podržavaju sve aktivnosti kao i edukaciju ovog kadra u našoj ustanovi.

Fizioterapeut iz Službe kliničke rehabilitacije UKC Republike Srpske Bojana Kajkut naglasila je da se rehabilitacija sprovodi s ciljem da se pacijentu vrati određeni dio tijela u funkciju, kako bi se djelimično ili potpuno otklonili problemi. Rekla je da se medicinska rehabilitacija sastoji od fizikalne i kineziterapije. Dužina trajanja rehabilitacije zavisi od niza faktora, ali period oporavka pacijenata koji su bili na respiratoru je dugotrajan i zahtjevan.

Osim predavanja stručnjaka iz Srbije i Republike Srpske, prezentovan je i rad fizioterapeuta UKC Republike Srpske.